4 tipp, hogy a gyermekek ne „egyék meg” a házasságot - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

4 tipp, hogy a gyermekek ne „egyék meg” a házasságot

Jaksa Petra
2019. júl. 30. 14:01
Párkapcsolat

Kutatások bizonyítják, hogy a házasságokban a gyermek(ek) érkezése után hirtelen több lesz a konfliktus. Ami nem is csoda, hiszen egyre több és több feladattal kell megbirkóznunk és egymásra is kevesebb idő jut. Most arra adunk tippeket, hogy mindezek ellenére hogyan őrizzük meg a harmóniát!

1. Ne feledkezzünk meg a partnerünkről

Bár természetesen hajlamosak vagyunk minden elé helyezni a gyermekünket, mégis fontos, hogy szánjunk időt saját egészségünkre, testi és lelki jóllétünkre, és ami igen fontos: a párunkra is. Gondoljunk bele: a gyermekünknek is az a legjobb, ha azt látja, hogy Apa és Anya szeretik egymást, figyelnek egymásra, időt töltenek kettesben és boldog párkapcsolatban élnek. Ez később az ő házasságára is hatással lesz, hiszen mi vagyunk az elsőszámú példaképei.

2. Neveljük önállóságra a gyermekünket

Sokan elfelejtjük, de a gyermeknevelés célja valójában az, hogy életünk értelmének egyre kevésbé legyen ránk szüksége. Ha jól végezzük a szülői feladatainkat, akkor a gyermekünk évről évre egyre talpraesettebb, életrevalóbb kis személyiség lesz, aki boldogan elvan nélkülünk is, míg mi értékes időt töltünk kettesben a házastársunkkal. Azzal, hogy időről-időre a nagymamára bízzuk a kicsit, azt kommunikáljuk felé: „bízom benned, hogy képes vagy megbirkózni az élet nehézségeivel két napig nélkülünk is”. Szabadítsuk fel magunkat a bűntudat alól, és tekintsünk ezzel az új szemlélettel a kimenőinkre.

3. Minden nap legyen időnk egymásra

A legideálisabb az lenne, ha nagyon szigorúan vennénk az esti fektetési időt, hogy utána egy-két óra valódi minőségi időt tölthessünk a párunkkal. Legyünk ebben következetesek, és a párkapcsolatunk érdekében igyekezzünk időben ágyba tessékelni a gyermekünket. Természetesen ez nem mindig kivitelezhető, előfordulhatnak megcsúszások, vagy esetleg mi magunk is túl fáradtak vagyunk, de alapvetően erre törekedjünk. Ha ez a napi „randevú” 10 perc, akkor legyen 10 perc, de semmiképpen ne távolodjunk el napokra egymástól. Szintén példamutató, ha a kicsi azt látja, hogy a szülei kettesben is szeretnek időt tölteni és boldogok együtt – ez számára is a legjelentősebb stabilitást adja.

4. Kommunikáljunk!

Talán közhely, de tényleg vitathatatlan, hogy kommunikáció nélkül nincs jó házasság. Ott, ahol a konfrontációt kerülve inkább nem beszélnek az érzéseikről, gondjaikról a párok, előbb-utóbb hatványozottan törnek felszínre a problémák. A boldog és boldogtalan, válással végződő házasságok között az a lényegi különbség, hogy az előbbiben megvan a kooperációra való hajlandóság, az empátia és a tisztelet a másik iránt. Minden kapcsolatban vannak problémák és mélypontok, az azonban csakis rajtunk múlik, hogy ezeket hogyan oldjuk meg.


(fotó: shutterstock)