A 30-as éveink elején kezdünk a szüleinkké válni - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A 30-as éveink elején kezdünk a szüleinkké válni

csalad.hu
2019. ápr. 22. 15:08
Életmód

A legtöbb ember fiatalon más szeretne lenni, mint a szülei – alighanem ez a természet rendje. Miként az is, hogy egyszer csak azt veszi észre magán, hogy mindinkább úgy viselkedik, olyan gesztusokat használ, mint ők. Egy kutatás azt is kimutatta, mikor jön el ez az időszak.

Hiába a tinédzserkori lázadás, a húszas évek elszakadása, az ember nem tagadhatja meg a szüleit, aminek a kor előrehaladtával egyre világosabb jelei vannak. Egy brit kutatás szerint a nőknél 33, míg a férfiaknál 34 éves korban lesz szemmel látható ez a folyamat.


A Dr. Julian De Silva által jegyzett kutatásban 2000 embert vizsgáltak, arra összpontosítva, hogy az alanyok mikor kezdték ugyanazokat a médiatartalmakat fogyasztani, mint a szüleik, mikortól kedvelik a hasonló dolgokat, egészen addig, hogy ugyanazokat a beszédbeli fordulatokat és gesztusokat használják.


A szakember szerint a legtöbb nő (52 százalék) 30 és 35 éves kora között kezd az édesanyjára hasonlítani, míg egynegyedük (26 százalék) 35-40 évesen, 10 százalékuk pedig 40-50 évesen.


A kérdés most már az, miért következik be ez a változás ilyen korán, azaz a 30-as évek elején? Nos, Dr. Julian De Silva úgy véli, ennek a szülővé váláshoz van köze: amikor ugyanis elkezdjük nevelni a saját gyermekeinket, akkor óhatatlanul is előhozzuk a saját gyermekkorunkban megtapasztalt módszereket.


Ugyancsak a 30-as évek eleje az, amikor kezd megváltozni az ember teste: felszedünk pár kilót, megjelennek az első ráncok és hirtelen egyre több hasonlóságot látunk magunk és a szüleink között, különösen, hogy ez az a kor, amire jellemzően már gyermekkorunkból is emlékszünk.


„Ez az öregedés elkerülhetetlen velejárója, amit persze sok ember a lehető legkésőbbi időpontig szeretne kitolni. Ezért van az is, hogy az első plasztikai sebészeti beavatkozások időpontja is erre az életkorra csúszott előre” - fogalmazott Dr. Julian De Silva.


Mindez persze nem azt jelenti, hogy óhatatlanul olyanokká válunk, mint a szüleink, ez csupán egy tanulmány, amely magyarázatot keres arra, miért kezdünk külsőleg és viselkedésben is egyre jobban emlékeztetni a saját szüleinkre.


Ettől még önmagunk maradunk.