A családunk nagyobb hatással van az egészségünkre, mint gondolnánk - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A családunk nagyobb hatással van az egészségünkre, mint gondolnánk

nlc.hu
2019. nov. 12. 8:31
Életmód

Jön a karácsony, ami azt is jelenti, hogy a rég nem látott családtagokkal is találkozunk majd. Az egészségünk miatt fontos, hogy milyen a kapcsolatunk velük.

A legtöbb családban a karácsonyi időszakban jön össze a szélesebb család, amikor az amúgy ritkán látott nagynénik, anyósok, dédik és egyéb hozzátartozók is beleüthetik az orrukat a dolgunkba. És milyen jól teszik, ha beleütik, ugyanis a családi kapcsolatok sokkal fontosabbak az egészségünk szempontjából, mint azt gondolnánk: bár azt hisszük, hogy az az ember van ránk a legnagyobb hatással, akit naponta látunk, akivel intim kapcsolatban vagyunk, akivel együtt élünk, a kutatók szerint ez egyáltalán nem igaz.

A Journal of Family Psychology szaklapban megjelent tanulmány szerint ha rossz a kapcsolat a családtagok között, annak nagy hatása lehet az egészségromlásra, míg a párkapcsolatnak szinte nincs hatása hosszú távon a fizikai állapotunkra.

A kutatók 2802 résztvevő életét vizsgálták 1995-től 2014-ig, az alanyok átlagéletkora 45 év volt a kezdetekkor. A családi érzelmi kötődésre voltak kíváncsiak, vagyis hogy milyen erős a családtagok között a kapcsolat, és mennyire támogatják egymást nehéz helyzetben. Ugyanezeket a kérdéseket feltették a párkapcsolat szempontjából is, közben pedig a résztvevők egészségi állapotát is felmérték bizonyos időközönként.

A végeredményben azt találták, hogy azok voltak jobb egészségi állapotban, akiknek támogató családjuk van.Azon viszont meglepődtek a kutatók is, hogy a párkapcsolat nem volt semmilyen hatással a fizikai állapotra, hiszen azt várná az ember, hogy ha valaki például mérgező kapcsolatban él hosszú évekig, annak komoly következményei lesznek – mindenesetre úgy tűnik, nem így van.

A kutatók szerint azért is alakulhatott így az eredmény, mert a házasság megváltozott az utóbbi évtizedekben, már sokkal könnyebb a válás, a család viszont egész életünkben elkísér. Ezt az információt lehetne használni akár az egészségügyben is, hiszen a betegségek megelőzésében és kezelésében segíthetne, ha az orvosok nemcsak a gyógyszerekre, hanem a páciensek családi hátterére is figyelmet fordítanának. Amíg ez nem történik meg, addig annyit tudunk tenni, hogy ápoljuk a családi kapcsolatainkat, és támogatjuk egymást jóban-rosszban, hogy mindenki egészséges maradjon.

(fotó: Shutterstock)