A fiatalokra figyel ma a világ - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A fiatalokra figyel ma a világ

Emberi Erőforrádok Minisztériuma
2019. aug. 13. 6:13
Támogatások, kedvezmények

Az ENSZ közgyűlése augusztus 12-ét a fiatalok nemzetközi napjává nyilvánította 1999-ben.

A fiatalok nemzetközi napja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közlemény szerint a kormány fontosnak tartja, hogy minden segítséget megadjon a fiatalok képességeinek kibontakoztatásához, aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához, önálló életkezdésükhöz és a családalapításhoz.

A kabinet folyamatosan bővíti azon támogatások, lehetőségek körét, amelyek a fiatalok továbbtanulását, önálló életkezdését, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását, elhelyezkedését segítik.

A fiatalok számára elérhető támogatások:

  • Az első sikeres nyelvvizsga, valamint a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjának visszatérítése
  • Ifjúsági Garancia Program
  • Diákhitel konstrukciók

Ezeket az intézkedéseket egészítik ki olyan európai uniós pályázatok és programok, melyek szintén hozzájárulnak a fiatalok támogatásához.

A 2016-os Magyar Ifjúság kutatás felmérése szerint a Magyarországon élő fiatalok kétharmada kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét, ezért a kormány olyan intézkedéseket vezetett be - CSOK, falusi CSOK, Esély Otthon program, babaváró támogatás –, amelyek az önálló életkezdést és a saját otthon megteremtésének a lehetőségét segítik.

A széleskörű családtámogatási eszközök közül a hallgatói/diplomás GYED kiemelten a fiatalokat célozza. A támogatást 2018-tól kedvezőbb feltételekkel lehet igénybe venni, amely hozzájárul a tanulmányok és a szülői szerep összeegyeztethetőségének javításához. A fiatalok életkezdését, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést segítheti továbbá a Családvédelmi Akcióterv elindítása is.

A tehetséges fiatalok támogatása a Nemzeti Tehetség Programon keresztül valósul meg, amelyre idén minden eddiginél nagyobb összeget, 3,3 milliárd forintot fordít a kormány. A program pályázati felhívásaira szeptember 6-ig lehet jelentkezni. A források egy részét a személyi jövedelemadóból származó egyszázalékos felajánlások biztosítják.


(kép: shutterstock)