Letekerhetjük az éveinket - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Letekerhetjük az éveinket

csalad.hu
2019. ápr. 12. 17:29
Életmód

Aki rendszeresen pattan nyeregbe fiatalosabb marad, mint a magukat folyton kímélő emberek. A rendszeres kerékpározás ugyanis jelentősen csökkenti az öregedés hatásait - állapították meg brit kutatók.

A rendszeres testmozgás, főleg a kerékpározás erősebbé teszi az idős embereket, kevésbé jelentkezik náluk a „törékenység”, „elesettség”, mint azoknál, akik sosem pattannak nyeregbe – erre az eredményre jutottak a Birminghami Egyetem munkatársai. A kutatásban amatőr kerékpárosok és olyan emberek egészségügyi adatait vetették össze, akik egyáltalán nem sportolnak.

Az Independent című lap beszámolója szerint a minta nem volt ugyan túlságosan nagy, de az eredmények sokatmondóak. A mozgásmentes életmódot élőket úgy válogatták ki, hogy ők is egészségesek legyenek, hiszen így – elméletileg – pusztán az öregedés hatása befolyásolta fizikai állapotukat. Így került be a felmérésbe összesen 75, 57-80 év közötti ember, és a 20-36 esztendősek közül 55-en. A kerékpározók kiválasztásakor a legfontosabb szempont a rendszeres sport és a fittség volt. Azok a férfiak kaptak szerepet a kutatásban, aki képesek voltak 100 kilométert letekerni 6,5 órán belül, hölgyek esetében 60 kilométert kellett teljesíteni 5,5 óra alatt.

Az eredményekből nem pusztán az derült ki, hogy aki rendszeresen edzi a testét, az egészségesebb maradt, és természetesen az izomzata fejlettebb és erősebb a magát folyamatosan kímélő társaihoz képest. Ennél sokkal mélyrehatóbb változásokat is hoz, pontosabban nem enged visszafejlődni a fittség. A rendszeres kerékpározás segít fenntartani a testzsír egyensúlyát és koleszterin szintet.

A férfiak esetében a hormonháztartása is jó hatással van az edzés: a tesztoszteron szint magasabb a tunya társakhoz képest. Ezen túl az érintettek immunrendszere is sokkal aktívabb, jobb állapotban van: a csontvelőben termelődő és a timuszban (csecsemőmirigyben) aktivizálódó T-sejtek száma sokkal magasabb, mint a kortársaké. A sejtes immunválaszért felelős sejtek mennyisége normál esetben ez ember nagyjából 20. életévétől folyamatosan csökken, azonban a kutatás adatai szerint az idősödő amatőr kerékpárosoknál ez a folyamat nem érzékelhető, sőt, olyan sok T-sejt termelődik szervezetükben, mint a fiatalokéban.

Janet Lord, az egyetem öregedéskutatással is foglalkozó intézetének vezetője a lapnak azt mondta, 2400 év után ismét bizonyítást nyert Hippokratész bölcsessége, miszerint a férfiak legjobb gyógyszere a testedzés.
(csalad.hu)