A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja
2019. szept. 5. 5:00
Életmód

Folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának gyermek prevenciós programja az "Utazás az egészség birodalmába".

A kiemelt prioritású projekt 2030-ig célozza meg a gyermekek, diákok prevenciós gondolkodásának elősegítését több szakmai szervezet összefogásával.

Mindez azért is rendkívül fontos, mert minden harmadik gyermek elhízott, sokan cukorbetegek, magas a vérnyomásuk, egészségtelenül táplálkoznak, mozgásszegély életmódot folytatnak, dohányoznak, amely a későbbiekben 40 éves korban a stroke, szívinfarktus, daganatos megbetegedések melegágya lehet. Ezen a statisztikán szeretne változtatni az útjára induló aktivitás, amely elsősorban a megelőzésre fókuszál.

Csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt...

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja segítséget nyújt a gyermekek és a tanulók mindennapi élethez nélkülözhetetlen egészségismereteinek bővítéséhez. Ugyanakkor a program maradandó élményt nyújtó, látványos módszerek segítségével évente mintegy 75 ezer tanuló ingyenes részvételét biztosítja, ezzel is esélyt adva, hogy egészséges felnőtté váljanak.

A programban az egészséges táplálkozás, a mozgás fontossága, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek elősegítése, elsajátítása is szerepel.

A diákok szakemberek irányításával az emberi test belsejébe is bepillantást nyerhetnek. A számos anatómiai modell mellett a virtuális technológia is izgalmas elemeket tartalmaz a gyermekek számára, hiszen Magyarországon csak itt található meg az az 5 méter magas virtuális 3D mini planetárium, az úgynevezett Anatómiai Mozisátor, ahol 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg a diákok, méghozzá egyedi látvány és hangelemekkel színesítve.

Segítenek, hogy segíthess

Az életmód sátrakban kihelyezett virtuális valóságszemüvegek segítségével pedig 3D technológiával megalkotott filmek mutatják be az emberi testet belülről. Ugyanakkor szakemberek segítségével dietetikai tanácsadás keretében megismerhetik az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségeket, az Országos Rendőr-főkapitányság - Balesetmegelőzési Bizottsága jóvoltából pedig a rendőrség munkatársai a baleset és bűnmegelőzési ismeretekkel segítik a kicsiket és nagyokat is.

A mindennapi élethez szükséges elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításával is találkoznak a diákok a védőnők segítségével. Az Egészségfejlesztési irodák munkatársai életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel is segítik a felnőtteket és gyermekeket egyaránt.

A Program látogatása végén a diákok megtekinthetik Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központját. A 20 méter hosszú, speciális szűrőkamionban a legújabb szűrési módszerekkel végzik a magyar lakosság átfogó vizsgálatát.


(Fotók: Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja)