A nyári vakáció alatt is kapnak ebédet a rászoruló gyermekek - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A nyári vakáció alatt is kapnak ebédet a rászoruló gyermekek

Szöveg: EMMI, fotó: MTI
2019. jún. 12. 10:20
Támogatások, kedvezmények

A leghosszabb iskolai szünetben is napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek. A szülők bármikor, akár a nyári szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincsen határideje – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat jegyzőjénél írásban lehet igényelni a június 17-e és augusztus 30-a közötti hétköznapokra.

A kormány számára kiemelten fontos, hogy az iskolai szünetekben is biztosítva legyen a nehéz helyzetű gyermekek számára a megfelelő étkezés, ezzel segítve elő a gyermekek megfelelő fejlődését – hangsúlyozta a tárca.

Emlékeztettek: 2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. A kormány biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, ennek köszönhetően országszerte minden hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, amennyiben szülei igénylik azt.

A kormány jövőre az eddiginél is többet fordít gyermekétkeztetésre: a 2020-as költségvetésben 82,5 milliárd forintot biztosítunk erre a célra, ami azt jelenti, hogy 2010 óta megháromszorozódott a gyermekétkeztetésre fordított kormányzati támogatás.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülő számára.