A Z generáció már szinte nem is megszületett, hanem letöltötték őket a netről - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

A Z generáció már szinte nem is megszületett, hanem letöltötték őket a netről

Lounge Communication
2019. jún. 20. 9:47
Kamasz a családban

A 18 és 40 év közötti Y és Z generációsok, vagyis a digitális bennszülöttek életébe már teljesen beépült az internet: 99 százalékuk napi rendszerességgel használja – ez a kép rajzolódik ki a 18-40 évesek internet-használatát, illetve a netes adatbiztonságot feltérképező részletes kutatásból.

Messze a legtöbben okostelefonról, összességében kétharmaduk a zsebben lapuló okoseszközről szemlézi leginkább a tartalmakat – derült ki a Lounge Group közelmúltban végzett kutatásából. A Z-generációsok és az alacsonyabban iskolázottak körében ez az arány 75-80%, ők tehát elsősorban a telefon képernyőjén keresztül élik a netéletüket. Ezzel szemben az asztali gépek és a laptopok használata a férfiak, az idősebbek és a magasabb végzettségűek körében magasabb – ez utóbbi esetében a szellemi foglalkozás és az irodai munka állhat a háttérben.

Ami a 18-40 évesek internetezési céljait illeti: leginkább tájékozódásra (26%), kapcsolattartásra (24%), közösségi oldalakon böngészésre (16%), valamint szórakozásra és játékra (14%), munkavégzésre (10%) használják a netet. A fiatalabb korosztályból adódóan 6 százalékuk még elsősorban a tanuláshoz veszi igénybe az online tartalmakat.

A félezer megkérdezett részvételével zajló reprezentatív felmérés arra is rámutatott, hogy a Z-generációsoknál az ismerősökkel történő kapcsolattartás, míg az Y-generáció esetében a tájékozódás szerepel az első helyen az internet-használati célok között.

A személyes adatok védelmével kapcsolatban elmondható, hogy a nevét, születési adatait, lakóhelyét vagy családi állapotát – ebben a sorrendben csökkenő mértékben, de még mindig az érintettek közel többsége – kiadja az interneten. Viszont egy éles törést követően a munkahellyel, káros szenvedéllyel, utazással vagy éppen a vallási irányultsággal kapcsolatos információkat már csak tizedük osztja meg magáról. A szexuális irányultságról (3%) vagy a banki adatairól (1%) már nem is beszélve. A biometrikus adatok életkortól függetlenül szenzitív adatnak számítanak, és a válaszadók elzárkóznak ezek megadásától.