Adhatunk vért a hosszú hétvégén is - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Adhatunk vért a hosszú hétvégén is

hirado.hu
2019. aug. 16. 9:45
Életmód

Sokan pihennek a hosszú hétvégén, az ilyen időszakokban nagyon nehéz elérni az állandó véradókat is, pedig a vérigény ugyanolyan magas ilyenkor, mint máskor. Napi 1600-1800 véradóra lenne szükség az ellátás biztosításához – tudatta az Országos Vérellátó Szolgálat.

Budapesten a Vérellátó központban hétköznaponként reggeltől estig van lehetőség a véradásra. A férfiak akár évente ötször, a nők legfeljebb négyszer adhatnak vért. Az egész folyamat nem tart tovább 1 óránál.

A véradók automatikusan szűrésen is átesnek, a vércsoport meghatározása mellett a levett véren vércukormérést, HIV-, hepatitisz- és szifilisztesztet is elvégeznek.

Bár Magyarországon az uniós átlagnál többen adnak vért, a nyári szabadságolások és a hosszú hétvégék miatt nehezebb elérni a véradókat, pedig a kórházak vérigénye ezekben a napokban is változatlan – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese.

A napi biztonságos vérellátáshoz 1600-1800 véradóra van szükség. Országszerte minden nap több mint 60 helyen várják az önkéntes donorokat. A véradási helyszínek listája az ovsz.hu oldalon érhető el, ahol mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb lévőt – közölte az M1 Híradó.