Apa is csak egy van! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Apa is csak egy van!

Jaksa Petra
2020. jan. 6. 6:00
Családban élni jó

A kenyérkereső apák az évek során szép lassan kiszorultak a családból, és az anya-gyerek centrikus modell vált általánossá és megszokottá. Pedig egy gyermeknek a fogantatás pillanatától fogva ugyanolyan nagy szüksége van apára, mint anyára. Léder László pszichológussal beszélgettünk az Apa Akadémia születéséről, népszerűségéről és céljairól.

Hogyan született meg az Apa Akadémia ötlete?

– Nem csak pszichológus vagyok, de apa is, így mielőtt megszülettek volna a gyerekeim, szerettem volna én is kicsit utána olvasni a gyermeknevelésnek, az apává válás folyamatának, de nagy meglepetésemre nem igazán találtam az átlagember számára elérhető irodalmat. Emellett a munkám során is gyakorta találkoztam olyan vezető beosztású édesapákkal és édesanyákkal, akikből dőlt a szó annak következtében, hogy bevallásuk szerint nincs semmi kapaszkodójuk a témában. Az információhiány és a növekvő érdeklődés hatására született meg bennem az ötlet három évvel ezelőtt, hogy szükség lenne egy olyan fórumra, ahol előadásokkal, tréningekkel, workshopokkal interaktív módon segíthetném az apákat és a családokat. Az Apa Akadémia keretein belül szeretném eloszlatni azokat a városi legendákat és sztereotípiákat, amelyek az apaságot övezik.

"ez nem egy macsó klub"

Csak édesapák járnak az Apa Akadémia előadásaira?

– Távolról sem! Ez nem egy macsó klub. Természetesen több a férfi résztvevő, de az előadásokra ugyanúgy járnak édesanyák, sőt nagyszülők és gyerekek is. Nemrég például egy 13 éves kislány is volt a vendégek között, aki csillogó szemmel ülte végig az előadást. De kisebb gyerekek is szoktak lenni, akik az előadás közben is szaladgálnak, játszanak, ami engem egyáltalán nem zavar. Sőt, mindig hangsúlyozom, hogy nyugodtan lehet hozni a csemetéket, hiszen gyermekmegőrző is működik az előadások alatt szakképzett felügyelőkkel.

Jól érzem, hogy egyértelműen pozitív volt a fogadtatás?

– Igen, szerencsére az első pillanattól nagyon pozitívak voltak a visszajelzések. Teltházzal mennek az előadások és a workshopok is, ebből látszik, hogy óriási az igény arra, amit az Apa Akadémia nyújt. Mondhatni hiánypótló Magyarországon. Az emberek ki vannak éhezve az információra. Az elején saját pénzből béreltem az előadótermet, fizettem a vendégelőadókat és álltam az egyéb felmerülő költségeket. Idén végre először eljutottunk oda, hogy ingyen termet kaptunk, ingyenes előadást tudtunk tartani. Ezt hatalmas sikernek könyveltem el. Egyébként nem csak Budapesten, de vidéken is vannak előadások, sőt vállalatok számára is tartok apa coachingokat.

Mik azok a kiemelt témák, amelyekkel az előadásokon, workshopokon foglalkoznak?

– Rengeteg érdekes téma van, de fontos, hogy nem össze-vissza, hanem az év elejétől fogva tematikusan haladunk. Az apaság születésétől, a párválasztástól, családalapítástól kezdve a várandósság és szülés körüli problémákon át az óvodás, iskolás, majd kamasz gyermek neveléséig minden témát érintünk. A legnépszerűbb témák a munka és magánélet egyensúlya, a válás, a válásmegelőzés, a válás utáni helyzet és a kamaszkor. Egyértelműen ezek foglalkoztatják a leginkább a magyar családokat.

A saját apai tapasztalatait is megosztja a hallgatósággal?

– Természetesen. Nagyon jó, hogy apaként is elmondhatom, én bizonyos helyzeteket hogyan éltem/élek meg és számomra mi vált be, mi segített. De a legjobban azt szeretem, amikor a hallgatóság tagjai egymással osztják meg a tapasztalataikat. Múltkor például, amikor a munka és magánélet egyensúlyáról volt szó, többen elmesélték, hogyan mondtak le a zsíros állásukról, hogy több időt lehessenek a családjukkal. Kutatások bizonyítják, hogy a gyermekeikkel játszó apák gyerekei intelligensebbek, mint azok, akikkel nem játszik az apjuk. A kamaszkor is egy nagyon érzékeny, nehéz, de rendkívül fontos időszak, amikor fokozottan oda kell figyelni a gyermekünkre. Az apa kiemelt szerepet kap ebben az életkorban. Ha nincs jelen, a fiatal minta nélkül nő fel, ami a saját párválasztására, kötődési képességére és családi életére is kihatással lesz.

Könyvet is írt az apák szerepéről és az apa-gyermek kapcsolat fontosságáról, Csendes Apa forradalom címmel.

– Nyolc népszerű, az apasággal kapcsolatos mítoszt oszlatok el benne. Annyira hiányzott egy ilyen kötet az emberek könyvespolcáról, hogy kétezer példány azonnal elkelt belőle. Célom, hogy a könyvvel és az Apa Akadémiával is hozzájáruljak ahhoz, hogy az apák visszatérjenek a családokba és újra jelen legyenek a gyermekük életében. Szeretném, ha minden anya és apa őszintén elhinné, hogy a gyermekének pont ugyanakkora szüksége van az édesapjára, mint az édesanyjára.

Bővebb információ az Apa Akadémiáról és a programokról:

https://apaakademia.hu/

https://www.facebook.com/apaakademia/


(Fotó: Léder László privát)