Árthat a tengervíz a bőrünknek? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Árthat a tengervíz a bőrünknek?

hirado.hu
2019. júl. 10. 8:56
Életmód

A bőrön élő mikrobák, melyek testünk védelmét szolgálják, majdnem teljesen lemosódnak mialatt a tengervízben úszunk – erre az eredményre jutottak a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A kutatócsoport kilenc önkéntes bőrét vizsgálta meg a kísérletben egy kaliforniai strandon. Az alanyok bőréről úszás előtt és után, természetesen a levegőn száradva, vettek mintát, majd 6 és 24 óra elteltével ezt megismételték – olvasható a New Scientist hírei közt.

Úszás után a tesztalanyok bőrét a tengervízből származó baktériumok borították. A Vibrio baktériumcsaládba tartozó mikrobák minden fürdőző bőrén jelen voltak, és ennél is meglepőbb, hogy a számuk tízszerese volt a bőrön, mint a tengervízből vett mintában.

Ha bőrünk találkozik ezekkel a tengerben élő mikrobákkal, az megnövelheti a kockázatát, hogy különböző fertőzéseket szedjünk össze.

A kutatók szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy fel kellene hagynunk a tengeri fürdőzéssel, mindössze arra érdemes odafigyelni, hogy úszás után alaposan zuhanyozzunk le.

(fotó: pexels)