Árthatnak is az idejétmúlt gyermeknevelési praktikák - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Árthatnak is az idejétmúlt gyermeknevelési praktikák

Jaksa Petra
2019. okt. 28. 15:00
Kisgyermeket nevelünk

A nagyszülők nyilvánvalóan a legjobbat szeretnék az unokáiknak, azonban bizonyos módszerek, amik az ő idejükben még bevett gyakorlatnak számítottak, mára sok esetben elavultnak bizonyulnak, sőt akár a kicsik épségét is veszélyeztethetik. Kerüljük el őket!

Több új kutatás is azt bizonyítja, hogy azok a nagyszülők, akik elavult praktikákat alkalmaznak, kockára tehetik a gyermekek egészségét. Az idősek közül sokan ezzel szemben úgy gondolják, ha ők felneveltek épségben 3-4 vagy több gyermeket, akkor a módszereikkel nincsen semmi gond.

Az egyik amerikai kutatásban 636 nagyszülővel töltettek ki kérdőívet, melyből kiderült, csaknem negyedük nincs tisztában azzal, hogy az újszülött kisbabát nem a hasán vagy az oldalán, hanem a hátán kell altatni. Ezzel ugyanis minimálisra csökkenthető a bölcsőhalál kockázata, ami a leggyakoribb halálozási ok 1 hónapostól 1 éves korig. Szintén sokan gondolták úgy, hogy a baba ínyének alkohollal, borral vagy pálinkával való bedörzsölése jó módszer a fogzási fájdalmak csökkentésére. Ám mára bebizonyították, hogy kétéves korig fejlődik a gyermek agya, és rendkívül káros, ha ebben az időszakban alkohollal találkozik a baba.

Mikor megkérdezték, hogy a seb akkor gyógyul-e gyorsabban, ha sebtapasszal leragasztják, vagy ha szabadon hagyják, a nagyszülők 68%-a nem tudta, hogy a leragasztás a helyes válasz. Azzal szerencsére a többség tisztában volt, hogy egy komoly égési sérülésre nem megfelelő gyógyír a vaj. 44%-uk viszont egyetértett azzal a nagyon is téves és igen veszélyes elképzeléssel, hogy a jeges fürdő tudja levinni a leghamarabb a magas lázat. Az igazság az, hogy egy jéghideg fürdő akár kihűléshez is vezethet! A helyes eljárás ehelyett, ha fokozatosan hűtjük le az ülőfürdőt, de soha ne menjünk 31 Celsius-fok alá.

Az idősek is tájékozódjanak

– Amikor a nagyszülők átvállalnak egy kis terhet és vigyáznak a gyerekekre, az nagyszerű a szülőknek és az unokáknak is. Ezzel együtt konfliktust is szülhet az, hogy az idősebb generáció módszerei a mai tudásunk szerint időnként idejétmúltnak számítanak – mondja dr. Andrew Adesman amerikai gyermekorvos.

Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala szerint 7 millió gyermekből 2.7 milliót neveltek nagyszülők 2012-ben, ám még ennél is jóval többen segítettek a szülőknek. Ez Magyarországon sincs másként – a nagyszülők itthon is komoly szerepet vállalnak az unokák felügyeletében. Ezért fontos, hogy ők is tájékozódjanak és legyenek tisztában a mai, naprakész ajánlásokkal!

(fotó: Shutterstock)