Az 5 leggyakoribb tévhit a férfiak meddőségével kapcsolatban - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Az 5 leggyakoribb tévhit a férfiak meddőségével kapcsolatban

ratkotunde.hu
2019. jún. 4. 7:12
Babát várunk

Nem csak a nők, a férfiak esetében is nagyon sok a téves elképzelés él a köztudatban a meddőség témakörével kapcsolatban. Íme néhány a legnépszerűbbek közül!

Meddőség=impotencia

Valamiért a férfiak fejében az a kép él, hogy csak az lehet meddő, aki nem, vagy csak nehezen képes a szexre, vagyis impotens. Az impotencia azonban egy vérellátási zavar, mely nem engedi a barlangos testeket vérrel telítődni. Ennek hátterében több betegség és pszichés okok is állhatnak, azonban semmi kapcsolata nincs a spermatermeléssel. Attól, hogy a hímvessző képes-e az erekcióra, még lehet tökéletes a spermakép, de épp ellenkezőleg, lehet akár nagyon rossz is.

A potencianövelő megoldja

Valószínűleg az előző tévhitből ered az az elképzelés is, hogy a tesztoszteron, vagy éppen a potencianövelő megoldja a meddőségi gondokat a férfiak esetében. A válasz egyértelműen nem. A tesztoszteron ugyan valóban hatással van a spermatermelésre is, ám a kívülről bevitt hormon nem többletként jelentkezik. A test érzékeli a bevitelt, és ennyivel csökkenti a saját termelését, vagyis a tesztoszteron bevitele nem segít a helyzeten. Ugyanez igaz a potencianövelők esetében is, melyek a merevedési zavarokat hivatottak kezelni, semmi közük és semmi hatásuk nincs a spermatermelésre.

Tartogatni kell

Sokszor és sok helyen olvashatjuk, hogy ahhoz, hogy növeljük a fogantatás valószínűségét, a férfinak érdemes megtartóztatnia magát, tartogatni magát a kiválasztott időpontra. Ez azonban nem igaz, sőt! Egy tanulmány kimutatta, hogy a sperma minősége jelentősen javul abban az esetben, ha a magömlés rendszeres, legalább heti kétszeri alkalommal megtörténik. Ilyenkor ugyanis cserélődnek a spermiumok, frissül az állomány, ami mindenképpen jót tesz a minőségnek. A javításhoz érdemes a megfelelő vitamin-, nyomelem- és tápanyagbevitelről is gondoskodni praktikusan a megfelelően komplex férfivitaminnal.

Megvan a mennyiség, minden rendben

– Az ejakulátum mennyisége nem kizárólag a spermiumoktól függ, sőt, igazából a spermaszám csökkenése nem jelentkezik az ejakulátum mennyiségének csökkenésében. Ehhez ugyanis több mirigy is a váladékát adja, vagyis nem csak a spermiumok vannak jelen benne – mondja Ratkó Tünde szülésznő. A mennyiségi csökkenést andrológus szakember tudja kimutatni, erre következtetni külső tényezők alapján nem lehet. A mennyiség és a minőség azonban fokozható, ebben is a már említett vitaminkészítmény lehet segítségünkre. Ehhez azonban mindenképpen olyat válasszunk, melyben az anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) vannak jelen, mivel így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb.

Női gond

Ma már igen sokat beszélünk a férfiak meddőségéről is, ám még mindig makacsul tartja magát az elképzelés, hogy a meddőség a nők betegsége. Egyrészt nem betegség, másrészt az esetek nagyjából 40%-ban a férfiak oldalán keresendő a probléma, akármilyen rosszul is esik ez az ember lelkének.

A büszkeség legyőzése a családalapítás kulcsa lehet ebben az esetben, hiszen a férfiak meddőségét többnyire egyszerű tápanyaghiány okozza (ahogyan a nőkét is).

Vagyis viszonylag gyorsan és könnyen lehet rajta segíteni. De még akkor is, ha más áll a háttérben, a kivizsgálás és a megoldási lehetőségek is sokkal gyorsabbak, egyszerűbbek és fájdalommentesebbek, mint a nők esetében, vagyis érdemes ezzel kezdeni a sort, ha meddőségi vizsgálatokra szánjuk magunkat.