Az anyák ötöde úgy gondolja, túl későn vállalt gyermeket - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Az anyák ötöde úgy gondolja, túl későn vállalt gyermeket

csalad.hu
2019. ápr. 13. 17:04
Babát várunk

Miközben egyre későbbre tolódik az első gyermekvállalás ideje a nyugati világban, a nők mind jelentősebb része sajnálja, hogy nem korábban hozta világra első utódját - derül ki egy brit felmérésből.

Az édesanyák húsz százaléka úgy érzi, túl későn vállalt gyermeket - legalábbis ez derül ki abból az Egyesült Királyságban készült felmérésből, amelyben 2000 anyukát kérdeztek meg arról, mennyire érzi most azt, hogy “időben” szült. A válaszadók fele vélekedett úgy, hogy az életkora miatt tudja néha nagyon nehezen tartani a fiatal által diktált tempót. Hatoduk pedig egyenesen arról beszélt, ha korábban hozta volna világra első gyermekét, sokkal könnyebben meg tudott volna birkózni a szülőség jelentette kihívásokkal.


A kutatást az MTV nevű csatorna megbízásából készítették, ugyanis a zenetévé egy új, fiatal anyákról szóló műsort indított a szigetországban. Ebben az egyik szereplő, a most 38 esztendős Leanne Dove saját életéről mesélve azt mondta, így utólag egyáltalán nem bánja, hogy fiatalon vált szülővé. “Az anyaság tett azzá az emberré, aki most vagyok. Megtanultam, hogy bármit is hozzon az élet, nekem kell az adott helyzetet megoldanom, a boldogulásom rajtam múlik.” Leanne tiniként vált édesanyává, most 23 esztendős a gyermeke, vagyis hamarosan akár nagymamává is válhat. A essexi hölgy esete természetesen az extrém példák egyike, azonban meglepő módon sok édesanya szeretné, ha leányát olykor a húgának néznék. A felmérésben résztvevők 15 százaléka játszott el a gondolattal, hogy milyen jó lenne, ha a viszonylag kis korkülönbség miatt az emberek olykor összetévesztenék a rokonsági szintet.


A szigetországban készült kutatás eredményei azért is meglepőek, mert az iparilag fejlett országokban egyre későbbre tolódik az első gyermekvállalás időpontja. Úgy tűnik, nem minden édesanya érzi ezt jó tendenciának. Ez abból is kiderül, hogy a válaszadók a szülővé válás ideális életkorát 26 esztendőben határozták meg. Amber Butler, a csatorna munkatársa a brit Independent című lapban a kutatásról megjelent cikkben az eredményekről azt mondta: “kiderült, hogy az anyaság sok kihívást jelent, azonban sokkal több a pozitív élmény, mint a negatív tapasztalat”. Az érintettek negyede (23 százaléka) arról számolt be, nagyon érzi a különbséget önmaga, és más anyák életkora között.


A felmérésben meghatározták azt is, hogy mit jelent “idős” és mit “fiatal” szülőnek lenni. Előbbi esetében a 38 esztendőnél húzták meg a határvonalat, utóbbi csoportba a 25 év alattiak kerültek. Érdekes tapasztalatokról számoltak be a valóban korán gyermeket vállaló nők. Elmondásuk szerint annak idején úgy érezték, hogy az idősebb szülők nem vették őket komolyan, inkább gyermekként, mint anyaként kezelték őket.