Az élet akkor kezdődik igazán, ha gyermekünk születik – Novák Katalin gyermeknapi köszöntője - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Az élet akkor kezdődik igazán, ha gyermekünk születik – Novák Katalin gyermeknapi köszöntője

Szöveg: Novák Katalin, fotó: Förster Tamás, privát
2019. máj. 26. 6:21
Kisgyermeket nevelünk

Tudta, hogy immáron 88 éve ünnepeljük a gyermeknapot Magyarországon? És azt, hogy a világ országaiban máskor és máskor tartják? Nos, egy biztos: hazánkban május utolsó vasárnapján minden a gyermekekről szól, ebből az alkalomból Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is köszönti a lurkókat – és persze a szüleiket is!

„Éppen tegnap beszéltem valakivel, aki arról áradozott, hogy a 8 hónapos kisfia olyan és annyi változást indított el benne, amelyeket soha nem gondolt volna. Az ismerősöm nem volt gyermekbolond, nem igazán érdekelték a kisbabák. Hiába mondtuk neki korábban, hogy más az, ha az embernek saját gyermeke lesz, ő nem igazán hitt nekünk. Aztán megszületett a kisfia, és egyik pillanatról a másikra megváltozott benne minden. Rájött arra, hogy kimondottan élvezi az anyaságot, ráadásul ösztönösen tudja, mit kell tennie.

Önfeledten, amennyire csak lehet

A saját, személyes meggyőződésem az, hogy egy gyermek olyan pluszt ad az ember személyiségéhez, amelyről önként lemondani nagyon nagy veszteség. Az élet nem ér véget akkor, amikor gyermekünk születik, sőt, akkor kezdődik igazán. Nem szirupos ömlengés, nem a valóságtól elrugaszkodott azt mondani, hogy minden nap örömet okoz még a leghuncutabb, vagy a beteg gyermek is. A sok lemondás, fáradtság mellett ott van egy érzés, amit mással nem lehet pótolni. Ez igaz a vérszerinti és az örökbefogadott gyermekre egyaránt. Ünnepeljük őket, és hagyjuk, hogy legyenek annyira önfeledtek, amennyire csak lehet. Ha ebben tudjuk a szülőket segíteni, akkor már nem dolgozunk hiába.”

(Képünkön: Novák Katalin gyermekei)