Bővül az előre hozott érettségi tárgyak köre - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Bővül az előre hozott érettségi tárgyak köre

EMMI
2019. nov. 26. 9:11
Iskolást nevelünk

A kormány döntése alapján a jövőben azon érettségi vizsgatárgyakból, amelyeknél a tanuló számára az adott tantárgy tanítása a középiskola helyi tanterve szerint befejeződik, a következő vizsgaidőszakban – akár ősszel is – már előrehozott érettségi vizsga tehető.

Így azon tantárgyakból – például földrajz –, amelyek tanítása a tizedik évfolyamon lezárul, a tizedik évfolyamot követő őszi vizsgaidőszakban vagy az azt követő vizsgaidőszakokban az előrehozott érettségi vizsga letehető. Az elmúlt években előre hozott érettségire kizárólag idegen nyelvekből és informatikából nyílt lehetőségük a tanulóknak, a tizedik évfolyam elvégzését követően.

Az eltérő időpontban letehető vizsgák miatt több idő marad a felkészülésre.

A módosítást az Országos Diákparlament kezdeményezte azzal a szándékkal, hogy több vizsgatárgyból váljon lehetővé az előrehozott érettségi vizsga megszerzése, így a diákok hatékonyabban készülhessenek a felsőoktatási felvételire.

A módosítással az érettségi nehézsége nem változik, ugyanakkor az eltérő időpontban letehető vizsgák miatt több idő marad a felkészülésre. A kormány ezzel segíti a felsőoktatásba készülő fiatalokat, de továbbra is elvárja a megfelelő szakmai standardok teljesítését.

(fotó: Shutterstock)