Cicát, kutyát karácsonyra? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Cicát, kutyát karácsonyra?

Kissallatorvos.hu
2019. dec. 12. 6:20
Életmód

Az ünnep közeledtével egyre többen gondolkodnak arról, hogy kisállatot fogadnak örökbe. Azonban, ha nem hirtelen ötlettől vezérelve, az utcáról visszük haza az új családtagot, érdemes először az állatorvossal egyeztetni, hogy melyik fajta, méret és tulajdonságok a legideálisabbak az életkörülményeinkhez.

Az örökbefogadás példaértékű döntés, feltételezve, hogy a leendő gazdi rendelkezik az állat gondozásához megfelelő körülményekkel. Azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni az állatorvos meglátogatásának fontosságát, az állatgyógyászat világnapja alkalmából a Kisállatorvos.hu szakértője fontos tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

Miért az állatorvos kiválasztása az első és legfontosabb?

Az állat hordozhat olyan betegségeket, amelyeket nem veszünk észre, mivel a kór kezdeti szakaszában tünetmentes, vagy mivel egy látszólag ártalmatlan jelről nem gondolnánk, hogy tünet - például, ha az állat több vizet iszik, mint általában. A szakember tanácsot tud adni a kisállat oltási programjával kapcsolatban, így elkerülhetők a különféle - egyes esetekben akár halálos - fertőzések is. Emellett elengedhetetlen tájékozódni a kötelező oltásokról és a mikrochipről is.

Léteznek láthatatlan vagy alig felismerhető paraziták is. A belső élősködők, például a különféle férgek, emésztési problémákat okozhatnak, vagy károsíthatják az idegrendszert, ráadásul az embert is megfertőzhetik.. Mindezek elkerülése érdekében a kisállatnak rendszeres kezelésre van szüksége, ha pedig az endoparaziták már jelen vannak, akkor szakmai segítség kell a kiirtásukhoz.

Az orvosi tanácsok azonban döntő fontosságúak olyan külső élősködők esetében is, mint például a kullancsok vagy a bolhák. Melyik rágótablettát, cseppet vagy nyakörvet érdemes megvásárolni? Mit kell elkerülni?

Észben kell tartanunk a fogproblémákat is. Az állatok nem tudják elmondani, ha fáj a foguk vagy sérült az ínyük, emellett a szájhigiénia nélkülözhetetlen, mivel ennek hiánya a kiskedvenc immunrendszerének gyengülését is előidézheti. Nem is beszélve a baktériumokról, amelyek potenciálisan átkerülhetnek az emberekbe, vagy a rossz szájszagról.

Végül, de nem utolsó sorban, ha a kisállat balesetet szenved vagy rohamot kap, minden perc számít - ebben az esetben nem érdemes az értékes időt címek, telefonszámok és nyitvatartási idők keresgélésével tölteni.

Hogyan válasszunk állatorvost?

Az állatorvos kiválasztásának egyik első lépése a lakhelyhez közeli (vagy nem nagyon távoli) rendelők feltérképezése, hiszen a távolság vészhelyzet esetén rengeteget számíthat.

Második lépésként érdemes körbekérdezni kisállat-tartó ismerőseinknél, hogy az ő állatorvosukat mennyire könnyű elérni, milyen élményeik vannak a vizsgálatokról és a kezelésekről, mennyire volt segítőkész és türelmes az orvos.

Az Állatorvos Kereső segítségével pedig térkép segítségével fedezhetjük fel a közeli rendelőket.

Mi történik a rendelőben?

Az állatorvosoknak, különösen a kisállat-orvosoknak gyakran van dolguk első alkalmas látogatókkal és éves ellenőrzésekkel. Fontos tisztelni az állatorvost, még akkor is, ha olyat mond, amit nem szívesen hallunk, ha a vártnál hosszabb időt kell a rendelőben tölteni, vagy ha az egész látogatást meghosszabbítják a négylábú páciens alapos diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok.

“Ha kérdésed van, kérdezz nyugodtan, soha ne zavarjon, ha nem tudsz valamit! És még egy dolog: amíg kiskedvenced nem kapta meg az összes védőoltást, addig ne engedd, hogy az állatorvosnál másokkal érintkezzen. Ne tedd a padlóra, ne hagyd, hogy megérintse a falat; tartsd a karodban! Így további fertőzéseket nem szedhet össze”- hangsúlyozta Michal Ceregrzyn, a Kisállatorvos.hu szakértője.

Fontos felkészülni, hogy az oltások vagy kezelések pénzbe kerülnek, éves terveket kell felállítani a következő védőoltás, vér- vagy vizeletvizsgálat időpontjairól, de akár egy szigorú étrendterv is képbe kerülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy egy kisállat tartása rendszeres pénz-, idő- és energiaköltségeket jelent.


(Fotó: Shutterstock)