Család és karrier, e kettő kell nekem – vagy mégsem? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Család és karrier, e kettő kell nekem – vagy mégsem?

budapest.imami.hu
2019. ápr. 10. 15:12
Életmód

Életünk bizonyos időszakaiban megélhetjük a kibontakozást, az önmegvalósítást. Szabadon szárnyalhatunk terveink megvalósítása során. Máskor azt érezhetjük, hogy túlélünk. Mintha egy aknamezőn próbálnánk keresztbe szökdelni, vagy egy olyan sűrű rengetegben járnánk, ahol nem lehet előre tudni, mi szakad a nyakunkba a következő pillanatban

Időnként – amikor a ránk nehezedő teendőket bármennyire is próbáljuk legyűrni, nem vagyunk rá képesek – átélhetjük Sziszüphosz király szenvedést.

Munkahelyünk, illetve családunk önmagunk kibontakoztatásának és álmaink megvalósításának, de kimerülésünknek is a két legfontosabb terepe lehet.

Gyakran előfordul, hogy annak ellenére keseredik meg életünk, hogy mindenünket odaadnánk családunkért, és a munkahelyünket is nagyon szeretjük. Ugyanis közben kimerülnek a belő energiatartalékaink.


Mi a kimerülés fő oka?

A kutatók megkülönböztetik a családból származó munka, illetve munkából származó család konfliktusát. Eszerint a megközelítés szerint elkülöníthető, hogy a család, vagy a munkahely jelenti a kimerülés fő okát, amely ugyanakkor negatív hatással lehet életünk másik fő színterére is.

A családból származó munka konfliktus esetén a családi terhek és kötelezettségek miatt válik nehezebbé a munka ellátása. A családból származó munka konfliktust a családi jellemzők mentén lehet megérteni: a családi életben jelentkező változások, krízisek ronthatják a munkahelyi teljesítőképességet, illetve a munkában megélt örömet csökkenthetik. Egy egyszerű példával élve, ha gyermekünk megbetegszik, és otthon maradunk vele néhány napot, akkor utána a munkahelyünkön utol kell érnünk magunkat, ezért megfeszítettebben kell dolgoznunk.

A munkából származó család konfliktus esetén a munkahelyi követelmények gátolják a családi életben való aktív és felszabadult részvételünket. A munkából származó család konfliktus megértéshez a munkahely jellemzőinek vizsgálata szükséges. Például ha a túlórák nem teszik lehetővé, hogy elegendő időt töltsünk szeretteinkkel, vagy az ottani feszültség átszivárog otthonunk falai közé, az nagy valószínűséggel családi feszültséget eredményez.

Fontos megemlíteni még a munka és a család közötti egyensúly fogalmát, amely stabil lehet, vagy felborulhat. Mindenki számára más-más arányt jelenthet a munka és a család közötti elfogadható egyensúly. Konfliktusról akkor beszélünk, amikor ez az egyensúly felborul.

A család és munkahely közötti konfliktus kialakulását számos tényező befolyásolhatja, például a gyermekek száma, vagy a munkával való elégedettség. Sokszor, amikor tornyosulnak a nyomasztó tényezők életünkben, elménk próbálja csillapítani ezeknek a fenyegető tényezőknek a hatását. Emiatt azonban a végén egy kibogozhatatlan, áttekinthetetlen szorongássá válnak ezek a rossz érzések, ekkor már nehéz elkülöníteni, mi a fő oka a rossz hangulatunknak. Ilyenkor érdemes akár szakemberhez is fordulni.


Mire lenne szüksége, hogy megtalálja az egyensúlyt? – Töltse ki az itt található kérdőívet, és megtudja!