Családi „esőprogram” - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Családi „esőprogram”

Békési Erika
2019. júl. 30. 7:27
Kisgyermeket nevelünk

Ó, azok az esős órák, amikor azt érezzük, sosem lesz vége a napnak! Gyermekekkel különösen nehéz színessé tenni a csöpögő szürkeséget, levezetni az energiákat, élvezni a többórás bezárt együttlétet. Íme 7+1 tipp, hogy fittyet hányhassunk az esőnek!

1. Vonjuk be a gyermeket a házimunkába! Ha a mosógép a kukásautó, a szennyes ruha a szemét, a csemete pedig a kukásbácsi, nagyszerűen fogja magát érezni a szétválogatott ruhadarabok mosógépbe való pakolása közben. Az élmény akkor lesz teljes, ha a munka végeztével a mosószer-adagolóba ő töltheti be a „benzint” is.

2. Süssünk, főzzünk együtt! Aprításban, méricskélésben, válogatásban, keverésben hasznosak lehetnek a plusz kezek! Persze a „segítség” sokszor csak lassítja a munkánkat, mégis így kell elkezdenünk a kuktamunkába való bevezetést, a csillogó szemű gyermek pedig komoly visszaigazolás: csodás programunk volt együtt, és még finomság is készült közben!

3. Rajzoljunk vagy színezzünk közösen! Különleges alkotások készülhetnek, ha több művész dolgozik egyszerre, a kisszoba falán pedig biztosan jól mutat majd egy színes műremek.

4. Ha úgyis szürkeség van odakint, csináljunk hát teljes sötétséget! Itt az ideje a diavetítésnek! A család apraja és nagyja is élvezi a régimódi közös mozizást, és most végre igazán nem kell sietni a meseolvasással a lefekvés miatt.

5. Építsünk valami igazán különlegeset! Rakjunk a plüssállatoknak állatkertet, az autóknak garázst, a babáknak teraszt, és játsszunk együtt a nagyszőnyegen úgy igazán ráérősen!

6. Készítsünk akadálypályát! A ruháskosarakból alakítsunk célbadobót, a könyvekből átugrani valót, a fonalakból tekeregni, kötéltáncolni alkalmas kígyót, plüssállatokból vagy üres konzervdobozokból tekepályát, a lépcsőkből magasra-lépéses tornyot. Ha térképet is készítünk az állomásokhoz, garantált a siker. Menetlevéllel, pecsétekkel tehetjük igazán eredetivé az akadályversenyt.

7. Tanuljunk meg egy verset, mire apa hazaér! Készüljünk az esti előadásra: építsünk miniszínpadot, vágjunk és rajzoljunk belépőjegyeket, keressük meg a legalkalmasabb fellépőruhát. Ne maradjon el a szereplőknek járó jutalom-finomság sem!

8. Ki a házból! Esőben az ember hajlamos bezárkózni. De nem biztos, hogy ez jó! Menjünk el cukrászdába, moziba, játszóházba, nagyáruházba – itt vásárolni és futkározni egyszerre lehet. Látogassuk meg a nagymamát, a szomszédokat, a rég nem látott ismerősöket – biztosan mindannyian örülni fognak a kis vendégnek. Hívjuk el a csemeték barátait, valószínűleg ők ugyanabban a „beszorult” helyzetben vannak most, mint mi. De amíg a gyermekek játszanak, az anyukák beszélgethetnek, például arról, mit lehet ebben az esős időben kicsikkel csinálni…

(fotó: Förster Tamás, Shutterstock)