Családi hétvége sérült gyermekeknek - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Családi hétvége sérült gyermekeknek

Egyszülős Központ
2019. nov. 26. 14:25
Kisgyermeket nevelünk

Fogyatékos gyermekeket nevelő egyszülős családoknak szervezett családi hétvégét a zalaszabari Zobori Élmény Parkban az Egyszülős Központot működtető alapítvány.

Magyarországon minden huszadik ember él mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy kommunikációs akadályokkal. Az értelmi sérült, autista és halmozottan fogyatékos emberek száma pedig eléri a 100 ezer főt. Ők azok, akik családjukkal együtt akár néhány napos belföldi pihenésre sem könnyen jutnak el. Sokukat anyagilag emészt fel a helyzet, de még ennél is gyakoribb, hogy hiába szeretnének, nem találnak olyan helyet, ahol akár csak néhány napra is befogadnák fogyatékos gyermeküket.

A legritkább esetben adatik meg, hogy együtt legyen a család

Ennél is nehezebb a helyzetük, ha hiányzik az egyik szülő: ez a helyzet az ép testvért is megviseli, hiszen csak a legritkább esetben adatik meg, hogy együtt legyen a család. Kutatások azt is bebizonyították, hogy azokban a családokban, ahol a gyerek valamilyen fogyatékossággal vagy tartós betegséggel születik, jóval nagyobb az esélye annak, hogy a szülők elválnak.

Az Egyszülős Központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány nekik szervezett novemberben kedvezményes családi hétvégét a zalaszabari Zobori Élmény Parkban. A háromnapos programon speciális ellátást igénylő, sérült vagy fogyatékos gyermeket nevelő egyszülős családok vehettek részt, a testvérekkel és a nagyszülőkkel együtt.

Az egyedülálló élményt segítette, hogy a Balatontól mindössze húsz kilométerre fekvő tábor tökéletesen igazodik a résztvevők speciális igényeihez: a szakorvosi felügyelet mellett gyógyulást támogató környezet és szakemberek, nem utolsósorban pedig el- és befogadó közösség várja a gyerekeket. Ami pedig a programokat illeti: a kötélpályás kalandpark mellett egyebek között 4D mozi, fedett csúszdapark, izgalmas és korszerű játékok, valamint állatsimogató is található.

„Szavakkal leírhatatlan az a sok élmény, amit lányaim kaptak”

A zobori hétvégén nyolc család vett részt, nekik fejenként mindössze kétezer forintot kellett fizetniük az élményekért.

„Reggeltől estig volt program, időnk sem volt pihenni. Szavakkal leírhatatlan az a sok élmény, amit lányaim kaptak” – írták az édesanyák az Egyszülős Központnak.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kiemelten kezeli a sérült gyermekeket nevelő, egyedülálló szülők támogatását. A központ idei programjai között szerepelt az a tíz alkalmas szülőcsoport, ahol az érintettek a gyakorlati tudnivalók mellett pszichológiai segítséget is kaptak tapasztalt szakemberektől, tavaly pedig több művészetterápiás foglalkozást szerveztek tartósan beteg gyermekeknek és családjuknak.