Csányiné Szaszkó Klára: Nagypapa és unoka - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Csányiné Szaszkó Klára: Nagypapa és unoka

2020. febr. 19. 14:58

Joci kitűnő érettségi bizonyítványa jutalmaként egy őserdei kalandot kap ajándékba. Nagypapája geológus, munkája külföldre szólítja, asszisztensként viszi magával a fiút. A repülőtérről hosszú, viszontagságokkal teli három nap után érkeznek meg a táborba. A puritán berendezés láttán Joci el sem tudja képzelni itt az életet. Csodálkozva nézi, nagypapája hogyan tud meglenni ilyen körülmények között . Amit lát az megdöbbenti.

Például a mosdáshoz elég egy nagy korty víz. Csak kicsorgatja a szájából és avval mosdik meg.

Még soha nem látta nagypapáját ennyire jól érezni magát. Elemében van, be nem áll a szája, mindig van olyan amire felhívja a figyelmét. A növényekről szinte napokig tudna beszélni. Annyit beszél a föld rétegeinek kialakulásáról, hogy könyvet lehetne írni belőle.

Joci csak hallgatja, de nem igazán tud ezekkel a dolgokkal azonosulni, bármennyire is szeretné neki nem megy. Az állandó hőség és a fojtogató pára teszi még nehezebbé az ottlétet. Utálja saját kíváncsiságát ami ide juttatta az isten háta mögé. Elképzeli ahogy az osztálytársai most a Római-parton sütkéreznek, kergetik a lányokat, élvezik a vakációt. Kicsit megbánta már hogy eljött, de nem akarja hogy lássák csalódását. A nagypapa rajong a munkájáért, és nem veszi észre, unokája mennyire nem élvezi. Joci sokszor elkószál, önálló felfedező utakra indul. Nem tudja mit keres, csak úgy céltalanul lődörög. Egyszer csak a szemközti hegyoldalban meglát valamit amin megcsillant a napfény. A területet amit csak ritkás bokrok fednek alaposan megfigyeli. Majd később visszajön amikor lesz ideje rá. Ideje pedig rengeteg van. Meg van győződve arról, hogy most ő kincsre fog lelni, igazi gazdagság vár rá. Nem adja senkinek sem ezt oda, még a nagypapájának sem. Másnap egy kis csákányt, vizet, némi enni és innivalót csomagol egy hátizsákba. Erre már a nagypapa is felfigyel, hova készül az unokája. Nem szól neki, csak titokban követi. Vigyáz arra nehogy észrevegye. Egy bokor mögül figyeli hova tart. Joci amint odaért a céljához, nekilát a feltáráshoz. Sokáig tart, eleinte eredménytelenül. Nehéz izzasztó munka és már nem látja annyira rózsásnak a helyzetet. A messziről látott csillogás közelről már nem is látszik. Sokáig dolgozik keményen, a hőségtől és a fáradtságtól már majdnem feladja, amikor egy kavicsszerű követ ás ki a sáros földből. Miután letörli a sarat róla, akkor látja csak szikrázó zöld színét. Kíváncsi leszek rá mit szól majd ehhez nagypapa- gondolja. Most már büszke magára, és arra mit talált. Egy kicsit tart nagypapája rosszallásától,amiért bejelentés nélkül elment mellőle. Elhatározza beavatja a kalandjába. Azt azonban nem tudja , hogy a kutatási helyszínt és a talált leleteket leltárba kell venni. Minden egyes leletről és annak helyszínéről bejelentést kell tenni a hatóságoknál, és semmi nem vihető ki az adott országból. Súlyos következménnyel jár ennek a szabálynak a megszegése. A táborba visszaérve a függőágyban találja nagypapáját aki kíváncsian várja mivel magyarázza unokája a távollétét. Joci hosszas hallgatás után végre megszólalt, és elmesélte merre járt és milyen kincset talált.

-Mutasd, hadd nézzem azt a kincset. Miután hosszasan megszemlélte megjegyezte, valóban kincset találtál. Egy igazi smaragdot. Szeretném megnézni a helyet ahol találtad.

Nagypapa elmagyarázta unokájának mi a szabály az egész világon ilyenkor.

Még otthon Magyarországon is. És azt, hogy jár egy kis jutalom is a megtalálónak. Persze nem a drágakő. Ez egy kicsit lehangolja de Joci beleegyezik a hely megmutatására. Ha ez a szabály akkor nincs mit tenni. A terep feltérképezése a nagypapa dolga.

Joci rengeteg tapasztalatot gyüjtött az expedíció alatt. Lehet hogy ez fogja elindítani a továbbtanulásban. A nagypapa nem titkolt célja is ez volt ,segíteni lendületet adni neki. Hogy mekkora sikerrel járt azt az évek bizonyították.