Csenkiné Bihal Mária: Kalandos történet - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Csenkiné Bihal Mária: Kalandos történet

2020. febr. 24. 15:14

Pár évvel ezelőtt kirándultunk a Mátrában Lányommal és 3 fiú kis unokánkkal. Demjénben volt a szállásunk, onnan jártuk a környéket.

Túráztunk, ás-ványt gyűjtöttünk kipróbáltuk az Oxygen Adrenalin Parkot, az edzést tartó kutyusfogatot, akik európabajnokságra készültek, és természetesen nem hagytuk ki a demjéni Cascade barlangfürdőt és csúszdaparkot sem.

Indulás előtt tanulmányoztuk a fürdőkomplexumot, nagyjából sejtettük, mi vár ránk. Óvatos nagymama lévén kísérgettem az unokákat, figyeltem Őket, mentem eléjük…., kéznél legyek, ha bármi problémájuk adódna.

Valamelyikük nekem szegezte a kérdést: Ugye, Mama, Te is lecsúszol? Miért is ne! A lecsúszásra várakozva igyekeztem begyűjteni a jótanácsokat: Csak lassan indítani! Nem szabad lefeküdni, mert hirtelen felgyorsulsz…!

Én következtem, nekilendültem…. Azt sem tudom, hová tettem a szemüve-gem…, semmit nem láttam…, elvetettem magam, mert képtelen voltam ülve maradni… Egyre lendületesebben haladtam körbe-körbe… Megszűnt körü-löttem a világ… Észtveszejtve süvítettem lefelé… Mire becsapódtam, semmi tartalék levegőm nem maradt. Kapálózásra emlékszem, s arra, hogy hiába evickélek, nem kerülök feljebb, nem jutok levegőhöz…

A gyerekek az érkező medencéből figyeltek… Mama viharzik lefelé… Gémbe-redve lesték, ebből mi lesz? Zuttyanás, „csápolás”… - Kimentettek!

Hajmeresztő élmény volt; szívesen kihagytam volna! Unokáimat az életben nem láttam olyan kétségbeesettnek! Most már hahotázunk a történteken, de máig kiver a veríték, ha az eseményre gondolok.

Megható esemény

2018. dec. 15-én Férjem végleg elbúcsúzott tőlünk. Kisebbik lányomék Du-baiból 10 nap szabadságot kaptak, a legnehezebb időszakot itthon együtt töltöttük. Ő legkisebb unokánkat várta…, émelygő állapotban egymást tá-mogattuk.

A karácsony miatt a temetést csak a 2 ünnep között lehetett volna megtar-tani, de Nekik vissza kellett utazniuk. Január közepére viszont régóta meg-volt a repülőjegyük, a temetést tehát januárra ütemeztük.

Január az iskolában a félév zárását jelenti; Szilárd kis unokánk is hegedűvizs-gára készült. Szorgalmasan gyakorolt, elérkezett a vizsga időpontja. Olyan gyönyörűen muzsikált, hogy felvétel közben azt éreztem, az általa játszott dallam több mint vizsgadarab…, ennek a dallamnak ereje van, varázsa méltó a búcsúztatáshoz…

Lányomat kérdeztem, mi a véleménye, felvethetem-e, hogy unokánk hege-dűszójával kísérjük utolsó útjára Nagypapit? Kérdezzem meg Szilárdtól! – kaptam a választ; Ő megtisztelésnek érezte. Vizsgaanyagából mp3-as hang-fájl készült…(igény esetén a filmváltozat is rendelkezésre áll), …a hatás mé-lyen emberi volt.

Időközben Messzilányunk is életet adott a kis Babócának, akivel a távolság miatt negyedévente újraismerkedünk - legyőzve minden félszt: az egyedül röppenést, a nyelvismeret hiányát (az okostelefon fordítóprogramjában bíz-va).

Humoros történet

Még teljes volt a családunk, amikor egyik hétvégi látogatás során eldöntöt-tük, hogy a borús, esős idő miatt a házban töltjük a napot. A 3 tagú eleven kis csapatnak mindig nagy volt a mozgásigénye, tehát ahhoz igazodva pró-bálkoztunk benti programokat kitalálni.

Nagypapi gondolt egyet, és a játszós szekrény fiókjait kirámolta. Jöttek az ötletek: ragasztás, gyurmázás, festegetés – a ház már műhellyé vált, amikor felfedezte, hogy a legfelső fiókban hajtogatásra alkalmas papírok lapulnak.

Emlékezetből pillanatok alatt remek vadászgépeket kanyarintott, amelyre ugrott is az aprónép fürge nyomkövetőként. De egy flotta nem 3 masinából áll, így hát hajtogatott Mamának is, plusz még tartalék 2-t, hogy ha Anya, Apa hazaérnek, Ők is gyarapíthassák a flottajáratot.

Meg is érkeztek nem sokára, a repülőhad fogadásukra sietet, nyomban ha-tástalanította is a szépreményű Szülőket. Ők először örömmel irányították vissza a gépsereget, hanem Anya lélegzete majd hogy nem elállt, amikor fel-fedezte, hogy az éves adóbevallások röpködnek a fejünk felett! Elrendelte az állomány teljes leszerelését, beállította a vasalót, és ruhán keresztül mindenki kivasalta saját masináját.