Csobbanjunk a jövőnkért! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Csobbanjunk a jövőnkért!

csalad.hu
2019. júl. 3. 14:52
Életmód

Vizeink megőrzéséért a WWF Magyarország idén is közös csobbanásra hív mindenkit: július 14-én Európa-szerte tömegek ugranak az élővizekbe, amelyhez bárki csatlakozhat saját szervezésű eseménnyel.

Köztudott, hogy a víz az élet alapja, éppen ezért nem mindegy, hogy természetes édesvizeink milyen állapotban vannak. Ennek ellenére a vizes élőhelyek, tavak és folyók élővilága az, amelyik a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 83 százalékkal zsugorodtak. Vizes élőhelyeink 87 százaléka eltűnt, és folyóink közel 50 százalékát már jelentősen átalakítottuk.

Ugorjunk egyszerre a természetes vizekért!

Éppen ezért fontos, hogy a természettel újra harmóniába, a vizekkel újra kapcsolatba kerüljünk. Ezt hivatott népszerűsíteni a Nagy Ugrás is, ami egy 14 éve tartó európai kezdeményezés. Minden év július második vasárnapján Európa-szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, ezzel éltető vizeinkre irányítva a figyelmet. Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson 2005-ben több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban.

Írja be a naptárba

"Magyarországon 2008-ban ugrottunk először. Idén is várjuk a településeket, közösségeket, baráti társaságokat, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat, és csobbanjanak július 14-én 15 órakor! Bárki összefoghat, a lényeg, hogy több ezer emberrel egy időben ugorjunk mi is vizeinkért" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A WWF Magyarország központi Nagy Ugrása idén a Velencei-tóba csobban, méghozzá az EFOTT keretein belül, ahol a stégről együtt ugrik mindenki a vízbe a fesztiválozókkal. Emellett a szervezet az ország minden pontjáról várja a kezdeményezéshez csatlakozókat. Az események leírását, a Nagy Ugrást követően a beszámolót, fotókat és videókat a nagyugras@wwf.hu e-mail címre lehet küldeni. A felvételeket weboldalukon és közösségi média felületeiken osztják majd meg.