Csökkentsük a hulladék mennyiségét! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Csökkentsük a hulladék mennyiségét!

MTI
2019. nov. 18. 16:58
Életmód

Közel duplájára nőtt – a tavalyi 226-ról idén 410-re – azoknak az akcióknak a száma, amelyek az Európai Hulladékcsökkentési Héten arra ösztönzönek, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk – jelentette be Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

A rendezvénysorozatban a hulladék keletkezésének csökkentésével és újrahasznosításával összefüggő gyakorlatokat butatnak be.

A kezdeményezés célja, hogy mindenki felismerje, "közös jövőnk van közös felelősséggel". – Feladatunk, hogy unokáinknak úgy adjuk át a számunkra is kölcsönkapott Földet, hogy az nekik is élhető maradjon – fogalmazott Boros Anita.

Kifejtette, a hulladékgazdálkodás az Európai Unióban kiemelt területnek számít, ezért számos eszközzel támogatják a körforgásos gazdaságra való áttérést. Mindezt többek között azért teszik, mert míg a jelenlegi rendszer arra épült, hogy a "terméket legyártjuk, felhasználjuk és eldobjuk", a körforgásos gazdaságban nem keletkezik hulladék, hiszen a ma termékeit a jövő alapanyagainak tekintik.

A tíz éve indult kezdeményezés egyre népszerűbb; tavalyhoz hasonlóan idén is 30 ország jelezte részvételét az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a programok száma a tavalyi 14 300-ról idén 16 500-ra emelkedett.

(fotó: Shutterstock)