Dimény Panna: Nehéz kérdések - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Dimény Panna: Nehéz kérdések

2020. febr. 20. 13:46

A nagyi és kis unokája megállnak az átjárónál. Fogják egymás kezét, hátukon hátitáskák vannak. Nevetgélésüket fentről jövő, erős zaj szakítja meg.

– Ugye mama, lehet egy nap pont ezzel a repülővel fogunk ketten elrepülni valahová messzire. – A hét éves kislány cinkoson megszorítja mamája kezét, és hozzásimul.

– Bizonyára, csak akkor te fogsz vinni engem, nem én tégedet.

Nevetnek. Ahányszor repülő kerül fejük fölé, mindig ezt mondják. Csak ők tudják, hogy ez egy közös álmuk, és hisznek benne.

A lámpa zöldre vált, és átindulnak az úton.

Ahogy átértek, szaladnak a buszmegállóba, és felszállnak az ott álldogáló buszra. Kedvenc helyükre, a vezető mögé ülnek. A pici hátitáska átvándorol a mama jobb vállára. A bal karjával átöleli kincsét, az meg ismét hozzábújik csendesen.

–Tücsök, valami baj van? – Amikor a mindig csacsogó kicsi hallgat, akkor tudva van, hogy vagy nagyon fáradt, vagy valami fontos dolog foglalkoztatja.

– Mama, hány óra?

– Fél négy.

– Mama tudtad, hogy van egy kis fajta panda is, de annak szőre vörös?

– Az a vörös panda, több állatkertben is lehet látni, nem úgy, mint az óriáspandát, a kedvencedet. Abból Magyarországon nincs is.

– De kár, annyira cukik tudnak lenni…

– Mama, hány óra? – kérdezi ismét a kislány.

– Még 20 percünk van négyig – válaszol sóhajtva a mama, és megcirógatja a kicsi fejét. – Óriáspandák legközelebb a bécsi állatkertben vannak. Egy nap azt is megnézzük majd.

– Az külföld mama?

– Igen kicsim.

– Mama, hány óra?

– Eltelt még öt perc.

– Mama, ugye nem késünk el, időben haza érünk? – nyugtalankodik a kislány, aki újabb simogatásokat kap.

– Remélem nem késünk el…

– Mama, mi az, hogy feljelentés?

A nő megrezzen:

– Hol hallottad ezt a kifejezést?

– Otthon apa mondta, hogy feljelentetted.

– Most már nincs idő arra, hogy megmagyarázzam, de amikor ismét találkozni fogunk, megbeszéljük, jó?

– De mama, mikor jöhetek el ismét hozzád?

– Egy hónap múlva kicsim.

– És az sok? A gyámügy nem engedi, hogy a jövő hétvégén elvigyél?

– Nem, apa nem engedi. Azért kértem a gyámügyesek segítségét, hogy elhozhassalak, úgyhogy ne kelljen kéredzkedni aputól. Odamehetünk, ahová mi akarunk menni.

Némán, egymáshoz bújva utaznak tovább. A nagyi az órájára sandít néha. Habár időben elindultak, ő is fél a busz késésétől. Végre megáll a busz. Pont 16 óra.

– Nyuszi, csak néhány percet késünk, ha jól tudunk szaladni – mondja a nő, és egymásba kapaszkodva kezdnek szaladni. Az utcájuk sarkánál hirtelen leállnak, megpuszilják egymást, majd tovább szaladnak. Lihegve megállnak egy kapu előtt, és a kislány átveszi a kis táskáját. Kinyitja a kaput, és anélkül, hogy hátra nézne, szalad tovább az udvaron, a ház felé. Váratlanul a kinyílt ajtón egy férfi lép ki. Nagy léptekkel közeledik a kapu felé, és útját állja a megtorpant kicsinek, de nem rá néz, hanem a kapuban állóra:

– Késtek… – jegyzi meg gúnyosan, majd folytatja – Kicsi kisasszony, apa nem kap puszit? – A kislány megcsókolja a lehajló apja arcát, és tovább megy. Az ajtóban megáll, leteszi táskáját, lehúzza cipőjét. Apa a kapuhoz ér. Átveszi a másik hátitáskát, és majdnem kiabálva mondja:

– Boldog most, hogy megbüntettek a gyámügyesek? Maga az unokájától vette el ezt a pénzt.

– Te kényszerítettél rá… Nem engedted hozzám…, és semmilyen iratát nem akarod ideadni –, válaszolta levegőt kapkodva a fáradt nő, miközben ijedten nézett a lányka felé. Nem tudja mit halott, de főleg mit értett meg ebből az unoka.

– Nem is fogok odaadni semmit! Külön család vagyunk, meg kell, szokja ő is, maga is.

– Kérlek, tudod, imádja a pandákat, hadd vigyem el Bécsbe születésnapi ajándékként. Nektek úgy sincs időtök erre.

– Maga csak felejtse el ezt. – A kapu becsapódik. A férfi hátat fordít, és magabiztos léptekkel az udvaron levő autója felé lépked.

A nagyi az ablakok felé pillant. Egyiknél meglebben a függöny. Két kis kézből alakított szívecske bukkant fel ott, majd hirtelen eltűnt. Lassan elindul, és könnycseppeket töröl le arcáról. Egy másik kislány jutott eszébe, akitől ugyanilyen szívecskéket kapott régen, de ma már nincs. Ő volt az ablak mögött álló árnyék édesanyja, a lánya.