Egy kislányon segített az őssejtterápia - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Egy kislányon segített az őssejtterápia

Red Lemon Media
2019. okt. 16. 13:11
Életmód

Egy agykárosodott kislányt kezeltek öccse köldökzsinórvér-mintájával az Egyesült Államokban.

Az amerikai Duke Egyetem orvoscsoportja komoly sikereket ér el az őssejtterápiában. Most egy hároméves kislány a csecsemőkorában kialakult agykárosodásának kezelésére újszülött öccse köldökzsinórvér-őssejtmintáját kapta meg. A cerebrális parézisben szenvedő kislány kezeléséhez az őssejt-mintát egy svájci őssejtbankból szállították az Egyesült Államokba.

Miután hallottak az amerikai Duke Egyetem őssejtekkel végzett klinikai vizsgálatairól, az agykárosodással sújtott kislány családja úgy döntött, hogy a kislány öccsének eltárolt köldökzsinórvér-mintáját felhasználják egy ígéretes kezelés érdekében. Kevesebb mint egy hetes előkészület után az őssejtminta a Future Health Biobank svájci őssejtbankjából a Duke Egyetemre érkezett, ahol az őssejteket sikeren beadták a betegnek.

A kislány édesanyja azt mondta, hogy ez az őssejtkezelés volt az egyetlen bíztató lehetőség a gyermek állapotának javítására. A köldökzsinórvér-őssejt infúziók célja a cerebrális parézises betegek motoros funkcióinak javítása az elhalt sejtek pótlásával. Azt várják, hogy 3-6 hónapon belül észlelhetők lesznek javulások a kislány állapotában, hiszen számos CP-beteg bíztató eredményeket mutatott a Duke Egyetemen kapott őssejtterápia után. Az eljárás nem csak Amerikában népszerű, az EU-ban több mint 40 ezer vérképző őssejtes transzplantációt végeznek el évente.

(fotó: Shutterstock)