Ehetünk este 6 után, vagy nem? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ehetünk este 6 után, vagy nem?

Clerget-Tasi Barbara
2019. máj. 22. 11:54
Életmód

Meglepő módon számos tévhit kering a vacsoráról. A hamis információk miatt vetődhet fel sokakban a kérdés: szükségünk van-e egyáltalán a napi utolsó étkezésre?

Barva Zsófia dietetikus szakértőnk szerint nem szabad éhesen ágyba bújni, de az sem jó, ha közvetlenül lefekvés előtt vacsorázunk.

Nehéz, kiadós ételeket már ne együnk az esti órákban

– A régi, sztenderd szöveg úgy hangzik, hogy este 6 után nem eszünk. Most azt mondjuk, lefekvés előtt 2 órával nem eszünk – világosít fel Zsófia. – Nem hiszem, hogy az átlag felnőtt lakosság este 8-9 előtt ágyban van, így inkább este 7-ről beszélhetünk. A család életritmusától függ a napi utolsó étkezés időpontja. Nehezebben emésztődik meg a tápanyag akkor, ha evés után rögtön lefekszünk, és az alvást nem előzi meg semmiféle mozgás vagy szellemi munka. Az sem jó megoldás, ha a vacsora és az alvásidő között ugyan eltelik 2 óra, de azt az időt az ágyunkban fekve, a tévé előtt töltjük. Ha 1-2 korpás keksz lecsúszik elalvás előtt, az még nem a világ vége, sőt! Egyes betegségeknél ajánlott is az ilyen jellegű utóvacsora. Azon van a hangsúly, hogy nehéz, kiadós ételeket már ne együnk az esti órákban, mert az megterheli az emésztőrendszert, így az alvás sem lesz pihentető. Az egészséges táplálkozás egyik fő eleme a napi ötszöri étkezés. Ha az „5-ször kevesebbet” elvét betartjuk – valamint az utolsó étkezés lefekvés előtt 2 órával történik, és a vacsora tartalmas, de nem kalóriabomba fogás –, akkor nem leszünk éhesek, amikor elérkezik az alvás ideje.

Az egészséges táplálkozás egyik fő eleme a napi ötszöri étkezés

Változatosan, kiegyensúlyozottan étkezzünk!

Akadnak olyan „divatdiéták”, amelyek azt javasolják, hogy este már egyáltalán ne vigyünk be szénhidrátot, mert akkor nem lesz hatékony a fogyás. Szakértőnk szerint nem mindegy, milyen szénhidrátról beszélünk!

– Sajnos manapság a szénhidrátot úgy állítják be, mintha a legfőbb mumusunk lenne. Holott az egészséges étrend felét teszik ki a jó szénhidrátok. A kristálycukor is szénhidrát és a barna rizs is, azonban míg a rizs tartalmas tápanyagbeviteli forrásnak számít, addig a fehér cukor üres kalória. Az étrendünk rostban gazdag, teljes kiőrlésű pékáruból, gabonafélékből álljon, ez fedezze a szénhidrátszükségletünket! A zöldség és a gyümölcs is jó szénhidrát, bár ez utóbbit nem ajánlatos beépíteni az esti étkezésbe. Ne fehér zsemlét vegyünk a boltban, hanem korpás zsemlét! Fehér rizs helyett barna rizs kerüljön a tányérunkra! Ne 8 tojásos száraz tésztát főzzünk ki, hanem durumtésztát, vagy teljes kiőrlésű durumtésztát! Ha eszerint étkezünk, akkor a szénhidrátok igenis szükségesek és jótékony hatásúak!

Az összetétel a lényeg

Dietetikus szakértőnk úgy gondolja, a fehérjére, a zsírra és a szénhidrátra is szükségünk van, meghatározott százalékos elosztásban.

– Az étrend nagy részét a teljes kiőrlésű pékáruk és gabonafélék teszik ki, ezeknek minden étkezésben szerepelniük kell – állítja Zsófia. – A vacsora könnyű étkezés legyen, ami tartalmazza mind a három alkotóelemet! A zsír maximum 30% legyen, kerülendő az állati eredetű zsiradék. Törekedjünk minden élelmiszerből a zsírszegényebb változatot beszerezni, legyen az felvágott, hús vagy tejtermék. Az étkezés 50-55%-a szénhidrátból álljon, és 15-20%-a fehérjéből. Az összetételen nem szabad változtatni akkor sem, ha diétázunk. A mennyiségen múlik, hogy elindulunk a fogyás útján vagy sem. A fehérjék alatt tejtermékeket, húsféléket, tojást értünk, a szénhidrátok pedig a teljes kiőrlésű gabonák és pékáruk. A zsiradékok elsősorban a növényi zsiradékok legyenek. Az állati eredetű zsírt nem tudjuk kikerülni, hiszen a tejtermékekben és a húsokban is megtalálhatók, még a zsírszegény ételekben is. Ezért fontos, hogy az ezen felül bevitt zsír már növényi eredetű legyen!

Miért nem fogyunk, ha alig eszünk?

– A súlyfenntartó és a fogyókúrás étrend között 300-400 kalória a különbség egész napra számolva – igaz, ez az érték személyenként változhat. Az ennél nagyobb különbség megterhelő lehet a szervezet számára, így vészreakcióra kapcsol: alig eszünk valamit, mégsem fogyunk, hiszen a testünk elkezd raktározni. Ki kell számolni, mennyi a szervezet alapanyagcsere szintje! Ez szükséges ahhoz, hogy a szervezet biztonsággal elengedje a megmaradt kalóriákat. Nem szabad megfeledkezni a szükséges napi folyadékbevitelről sem! A szomjat legjobban a víz oltja, ennek ellenére – amennyiben nem diétázunk – nyugodtan megihatunk vacsora után 1 pohár tejet vagy 100%-os gyümölcslevet. Fogyókúra esetén cukrozatlan gyümölcsteát vagy limonádét fogyasszunk!

Mintaétrend szakértőnktől

Meleg vacsora: 10-15 dkg grillezett csirkemell zsírszegény elkészítési eljárással (például sütőfólia, a szerk.). Fontos, hogy az ételt még nyers állapotában mérjük meg! Szárazon mérve 8 dkg párolt rizst fogyasszunk, mellé pedig vegyes salátaköretet joghurtos dresszinggel. Bőségesen ehetünk a salátából, hiszen elenyésző a kalóriatartalma. Ha súlyt szeretnénk veszíteni, akkor a fehérje mennyiségéből nem csippenthetünk le, hiszen fontos szerepet játszik az izomzat megtartásában és építésében. A fehérje ráadásul fel is pörgeti az anyagcserét, ami kifejezetten hasznos tulajdonság a diéta során. A rizs mennyiségét kell csökkenteni 5-6 dekányira. A saláta maradhat.

Hideg vacsora: Választhatunk a graham, a félbarna vagy a rozsos kenyér, esetleg a korpás zsemle közül. Fontos, hogy szívesen fogyasszuk, ne kényszerből együk az adott pékárut! 8 dkg legyen a kenyér, amit vékonyan kenjünk meg light margarinnal, erre jöhet 3-4 dkg csirkemellsonka, 2-3 dekányi sovány sajt társaságában. Manapság már szinte minden sajtnak kapható a light verziója is, érdemes ezeket választani a bevásárlások során. A súlyfenntartó vacsora része lehet egy pohár natúr joghurt, saláta helyett pedig fogyaszthatunk 10-10 dkg uborkát és retket. Úgy volna helyes, ha nemcsak egy-két szelet paprika vagy paradicsom landolna a szendvicsünkben, hanem tetemes mennyiségű zöldség kerülne a kenyerünk mellé. A diétás verzióban a kenyeret csökkentsük 6 dekára, a sajtból is lecsippentünk egy keveset, a joghurtot pedig teljesen elhagyjuk. A felvágott és a zöldség mennyisége viszont változatlan marad.