Évente hatezer emlőrákot diagnosztizálnak - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Évente hatezer emlőrákot diagnosztizálnak

EMMI
2019. nov. 25. 6:13
Életmód

Az emlődaganat korai szűrésére 2002 óta áll rendelkezésre ingyenes szűrővizsgálat Magyarországon a 45-65 év közötti nők számára. A szűrésekkel 11 ezer emlőrákot fedeztek fel, amelyek nagy része korai stádiumban jól műthető, ezzel megmentve a beteg életét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Emlődaganatban évente mintegy kétezer nő veszti életét, és 6600 új esetet diagnosztizálnak. A daganatos betegségek és az abból adódó halálozás csökkentésére – nemzetközi standardok szerint – hazánkban kiépült a népegészségügyi célú, célzott (szervezett) szűrővizsgálati rendszer. A vastagbél- és a méhnyakszűrés mellett a középkorú nők kétévenként ingyenes emlőszűrésen vehetnek részt.

Az érintett korosztályból évente körülbelül 550 ezren kapnak meghívólevelet mammográfiára. A szűrőközpontokban felkészült szakemberek várják a behívottakat, hogy minden megszólított nő igénybe vehesse a térítésmentesen rendelkezésre álló egészségügyi szolgáltatást.

A Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter által meghirdetett új egészségkultúra program részeként a minisztérium célja, hogy a részvételi arányt a nemzetközi ajánlás szerinti 70% fölé emeljük – zárul a tárca közleménye.

(fotó: Shutterstock)