Évről évre kevesebben buknak meg - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Évről évre kevesebben buknak meg

Magyar Nemzet
2019. aug. 17. 8:00
Kamasz a családban

A tantárgyi bukások mellett az évismétlések száma is folyamatosan csökkent az elmúlt években.

A most zárult tanévben már 25 ezerrel kevesebb lemorzsolódással veszélyeztetett gyermeket regisztráltak, mint 2017-ben, és az évismétlésre kényszerülő 11 ezer diák is negyedével kevesebb, mint két éve volt.

Az elmúlt időszakban az évfolyamismétlés, a tantárgyi bukás és a lemorzsolódás veszélyének kitett tanulók száma is csökkent – gyűjtötte össze az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatokat a Magyar Nemzet. Az idén zárult tanév végén összesen 55 700 lemorzsolódással veszélyeztetett gyermeket regisztráltak. Ez jóval alacsonyabb a tavalyi 66 121-es létszámnál, a 2016/17-es évben rögzített 80 900 főhöz képest pedig kimondottan kedvező adat.

A 2018/19-es tanév végén összesen 27 952-en kaptak elégtelent egy vagy több tantárgyból. Ezzel szemben tavaly 32 829 bukott diákot jelentettek, két tanévvel ezelőtt pedig 40 637 főt, vagyis 31 százalékos csökkenés látható.

A bukottak közül persze nem mindenki ismétel évet, hiszen a javítóvizsgára a diákok jó részének már sikerül felkészülnie, ám a csaknem 28 ezer érintettből 11 215-en így is kénytelenek lesznek ősztől beiratkozni az egy évvel fiatalabbak közé. Ez az adat szintén 24 százalékkal kedvezőbb a két évvel ezelőttihez képest. Az évismétlők többsége fiú, mindössze 39 százalékos köztük a lányok aránya. Az ötven óra igazolatlan hiányzást pedig az utolsó félévben 8638-an lépték túl, a legmagasabb arányban 9. évfolyamosok.

Ami a tantárgyakat illeti, az érettségi vizsgákhoz hasonlóan az év végi bizonyítványokban is a matematikából van a legtöbb rossz jegy. Idén több mint 15 ezren buktak matekból, második helyen a történelem áll közel kilencezer bukással, a harmadik pedig az irodalom lett, amiből hétezren buktak meg.

Ma kezdődik és egészen hó végéig tart a javítóvizsgák időszaka azon diákoknak, akiknek a bizonyítványába valamilyen tantárgyból elégtelen érdemjegy került. A szabályok szerint javítóvizsgát az tehet, aki legfeljebb három tantárgyból bukott meg. Aki ennél is több tárgyból kapott egyest, annak automatikusan újra kell járnia az évfolyamot.

(Fotó: Shuttestock)