Fókuszban az egyetemisták egészsége - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Fókuszban az egyetemisták egészsége

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja
2019. máj. 9. 10:43
Életmód

A felsőoktatásban tanulók sem maradnak ki Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjából.

Csak egészséges fiatalból lehet egészségese felnőtt

Az idei tanévtől kezdve a kiemelt célcsoportok közé tartoznak a hallgatók, hiszen nagyon fontos, hogy idejekorán kiderüljön, hogy mennyire érintettek egy- egy betegséget illetően. A felsőoktatási intézmények hallgatóira is jellemző, hogy egészségtelenül táplálkoznak és mozgásszegény életmódot folytatnak, nem beszélve a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról. Ezek a rizikófaktorok a szív és érrendszeri valamint a daganatos betegségek kialakulásában. Ezért is csatlakozott Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjához a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség is.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke úgy látja, a fiatalok esetében a preventív akciókra a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni. „Hatalmas a felelősségük a mai egyetemistáknak és főiskolásoknak, hiszen a jövőben ők képzik majd a társadalom értelmiségi rétegét. Tetteiknek komoly véleményformáló hatása van. Örömteli, hogy egy ilyen komoly szakmai tapasztalattal rendelkező program részt tudott venni a Lágymányosi Eötvös Napokon. Bízom benne, hogy lesz folytatás”.

A Lágymányosi Eötvös Napok részeként az egyetemisták egészségügyi szűréseken vehettek részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁESZ) és a MEFS szervezésében. A felsőoktatási hallgatók számára külön tájékoztató füzetet is készített a program, amely segítségével fel kívánják hívni a hallgatók figyelmét a szűrővizsgálatok és az egészséges életmód valamint a mozgás fontosságára.

Dankovics Gergely, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának igazgatója kiemelte, hogy az egészség a legnagyobb érték egy ember életében, és ezt már fiatalok körében is tudatosítani kell. "A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetségben egy olyan partnert tisztelhetünk, amely átfogja a hazai felsőoktatási intézményeket, valamint a sportra és az egészséges életmód fontosságára hívja fel a figyelmet. Az elmúlt 10 évben közel hétmillió vizsgálatot végeztünk, jellemzően középkorú és idősebb korosztályok körében. Fontos célunk, hogy a fiatalokat is bevonjuk a preventív akcióinkba, és nekik is szűrési lehetőséget biztosítsunk”.