Fülöp Lajosné: Mikről maradtam volna le? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Fülöp Lajosné: Mikről maradtam volna le?

2020. febr. 19. 11:03

Azt az örömet,ami egy kisemberke születésekor éri az embert nem kell magyarázni egy nagymamának.Ha ez az öröm megduplázódik,az már szavakba sem foglalható.

Az én iker kislány unokáim már születésükkor eleget tettek az igazságosság elvének.

Két teljesen különböző kislánnyal gyarapodott a család 2014-ben.

Azt,hogy mennyire másak ekkor még csak kinézetre mutatták.Dórika hosszú,vékonyka testtel,fekete hajjal,míg Enikő alacsonyabb,vaskosabb alakkal, szöszi fejjel jött a világra.

Egyikőjük az egyik nagyi a másik a másik nagyi családi vonásait mintázva.

Itt vallom meg,hogy ezek a különbségek a szeretet mennyiségében ami feléjük irányul,nem ismeri az egyenlőtlenséget.Szívemre teszem a kezem,hogy soha nem tudnék köztük különbséget tenni pedig természetük is teljesen más.

Dórika és Enikő ellátása sok segítséget igényelt már a kezdetektől.Szívesen segített be mindkét mama.Erre valók a nagyik!

Történt egy melengető tavaszi napon,hogy az ikerbabakocsival levegőzni indultam velük,hogy a lányom addig elvégezze a mosást,a lakás rendbetételét.

A sétát nem sokáig tudtuk élvezni,mert valami furcsát éreztem az állapotomban,kértem a lányom jöjjön le és segítsen felvinni a lányokat.

Jött,meglátott,mentőt hívott.Minden nagyon gyorsan történt,lefektetett a kanapéra és míg a mentősök tették a dolgukat,én nem magamra figyeltem,hanem ittam az unokák gőgicsélő hangját ami a szomszéd szobából szűrődött át.

Csak olyan gondolataim voltak,hogy itt nem fejeződhet még be,jelen kell lennem az életükben,hiába jutott el az a hang is,hogy INFARKTUS.

Hogy mikről maradtam volna le?

Arról ,amikor kétévesen mindketten a kezembe kapaszkodva Dóri nagy szemeivel rám néz.-Szeretlek Mama!Biztos tudja már a jelentését is mert ez a legszebb mondat,amit egy nagymama kaphat.

Vagy csigát találtunk és magyarázom nekik,hogy úgy hívják meztelen csiga,nincs háza.

Enikő/2 éves/:Fúj,pucér a csiga!

Nagy hanggal,örömmel szoktak hozzám érkezni.Enikő/2,5 éves/-Mama azért jöttünk hozzád,mert akartunk Téged!

Dórika/3éves/:Mama maradj itt nálunk örökre!A fejemben megfordul,hogy ennyi éves gyermek vajon tudja a szó jelentését,hogy "örökre"?

Enike/4 éves/:néztük az Oroszlánkirályt,az öreg oroszlán kimúlt,Enike megszólal"a kisoroszlán elárvult lett mama!"

Dórika/4 éves/:-Mama úgy fáj a derekam!Nem fájna,ha nem kellett volna összepakolni a játékokat,de apa azt mondta,pakoljuk össze és annyiszor le kellett hajolni!

Dória/4 éves/:Mama Te vedd fel a kiflit,én nem vehetem fel,mert ott az áram./Hogyan ússzuk meg,hogy ne nekünk kelljen bemászni az asztal alá./

Husvétkor vettem elő a csokitojásokat a szekrényből és meglátták:"Jaj mama ez a nyuszi betojt a szekrénybe!"

Enike/4éves/:Ha nagyok leszünk nekünk is lesz férj?Én:-igen,ha valaki belétek szeret,nektek is lesz!Válasza:Apa fog belénk szeretni és lesz majd háziasszony ruhánk!

Dórika/5éves/,kiesett az első foga fogmosáskor.Ugrándozott,örült,hogy kap ajándékot a fogtündértől,ezért a kis fogat eltettük egy gyufásdobozba,hogy megmutathassuk a tündérnek.Enike sír,ő is ajándékot akar kapni,-nem akarok értéktelen lenni-mondja.

Dóri/5 éves/ feltette a számítógép fülesét.Mama én "didzsé" vagyok!Az állam leesett honnan tudhatja ha még a diszkó környékén sem járt?

Lassan iskolába készülődnek és én minden napért hálát adok,hogy jelen vagyok az életükben és hallhatom ezeket az éltető kis szösszeneteket.Csak minél tovább tudjam őket kísérni,gyönyörködni bennük.Együtt sütni a mézeskalácsot,színezni,mesét olvasni,játszóterezni,gyűjteni a kis rajzaikat egy mappába és dátumozni, mikor készült.

Vezetni a füzetet,amibe az "aranyköpéseiket"írom.

Írni a naplót,amiben az ősökről való emlékeim írom számukra.Az Ükök már készen vannak,most a Dédik jönnek,aztán mi,nagyik. Azért ,hogy

tudjanak a gyökereikről .Remélem innentől ők is tudnak majd mesélni a nagyikról a gyermekeiknek!

Köszönöm,hogy "akkor" maradhattam még.