Gyász a családban – a szomorúság, a sírás nem lehet tabu! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Gyász a családban – a szomorúság, a sírás nem lehet tabu!

csalad.hu
2019. nov. 2. 9:26
Életmód

Kegyeleti legokészletet árul egy osztrák temetkezési vállalat, hogy ilyen módon segítse át a gyermekeket a gyászfolyamaton. Vajon a játék valóban jó módszer arra, hogy a legkisebbek számára megkönnyítse a búcsúzást? Erről is kérdeztük Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakembert, gyászcsoport vezetőt.

Az összerakható kegyeleti legofigurák, építmények között van temető sírásókkal, egy gyászoló család, csontváz, sőt, krematórium is, amelybe be lehet tolni az elhunytat, és amelyhez műanyag füst is tartozik.

A Bécsi Pszichoterápiai Egyesület vezetőségi tagja, Michaela Tomek a kissé bizarrnak tűnő legokészlet bemutatóján azt mondta, hogy a játékok segíthetnek a gyermekeknek feldolgozni érzelmeiket, sőt, azoknak hasznát vehetik a kicsikkel foglalkozó pszichoterapeuták is. A szakértő szerint tévút a halál és a gyász elhallgatása, a tabuk csak félelmeket és bizonytalanságot keltenek.

A bécsi temetkezési vállalkozás illetékese arról is beszámolt, hogy a szerettüket elvesztők részéről sokszor elhangzott a kérdés, miként vonják be a gyermekeket a gyász feldolgozásába. Innen jött a kicsiknek szóló kegyeleti játékok ötlete.

Nincs forgatókönyv arra, milyen a helyes viselkedés a gyászban

a szülőnek mindig résen kell lennie

– A játék egy terápiás módszer, amit a gyermek önmagában is alkalmazhat, nem is kell a felnőttnek közbeavatkoznia – mondta el csalad.hu-nak Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember, gyászcsoport vezető. – Az a jó, ha a gyerek ki tudja játszani, vagy le tudja rajzolni az érzelmeit, a fájdalmát, hiszen az már a feldolgozás része.

A szakértő szerint azonban a szülőnek mindig résen kell lennie. Fontos, hogy a felnőtt figyelje a gyermeket és hagyja őt gyászolni.

– A gyermeknek tudnia kell, hogy a fájdalom, a szomorúság, a sírás nem tabu – hívta fel a figyelmet a szakember.

Sz. Látó Judit szerint, mint minden más területen, a gyászmunkában sincs mindenkire egyértelműen alkalmazható szabály, ez a gyermekek esetében is így van.

– Nem mindegy, hogy ki halt meg, mekkora a gyerek, milyenek a családi szokások. Sok esetben akár egy kisállat, cica, tengerimalac elvesztése is gyászmunkát igényelhet. Ilyenkor fontos, hogy ha megtörténik a haláleset, a szülő ne akarja titokban eltüntetni a kis kedvencet, ne vegyen rögtön újat, hagyja a gyereket belemélyedni a gyászba, de úgy, hogy mindig érezze, a szülő ott van mellette.

– A szerepjáték, a rajzolás, a játék, és minden, ami önkifejezés, segíthet. Hiszen egy kisgyerek még nem tudja annyira jól kifejezni magát, az érzelmek feltárása sokszor még felnőttként is nagyon nehéz. Tudnunk kell azt is, mire keressük a megoldást: a gyermeknek megnyugtatásra, magyarázatra, vagy a félelme elűzésére van-e szüksége – tette hozzá.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Minden szülő szeretné megóvni a gyermeket a fájdalomtól, de ez nem lehetséges.

A gyász, a veszteség megélése nem feltétlenül igényel terápiát, de jó, ha egy szakember, például gyásztanácsadó kíséri a folyamatot, ott van a háttérben, akár egy kiadós beszélgetés erejéig.

– Minden szülő szeretné megóvni a gyermeket a fájdalomtól, de ez nem lehetséges. A gyászról, a halálról beszélni kell, a szülő maga is felkészülhet és a gyermekét is felkészítheti arra, hogy a veszteség be fog következni. Mindig legyen idő megbeszélni, hogy a gyermek mit érez, értsük meg őt, ne támasszunk elvárásokat!

Ugyanakkor Sz. Látó Judit azt is hangsúlyozta, hogy ne legyen tabu a szakember felkeresése, hiszen, ha a szülő jól van, jobban tud segíteni a gyermekének is. Tanítsuk meg megélni az érzelmeit, biztosítsuk a gyermekünket arról, hogy sírhat, még akkor is, ha fiú!

– Ha beszélünk, akár a kisgyermekünknek is a nehezen feldolgozható dolgokról, az is egy tanulási folyamat. Elsajátíthatja, hogyan lehet elmondani, ha valami fáj, később pedig már ezt a mintát fogja tovább vinni.

Temetés – az örök dilemma

összetartó erőt adhat a családnak a temetőlátogatás

A temetés rendkívüli esemény a gyász szempontjából. Megadja a lehetőséget, hogy fizikailag is elbúcsúzzunk a halottainktól, a résztvevők sokasága, együttérzése támaszt nyújthat a legnehezebb pillanatokban. Sok gyermek azonban retteg attól, hogy ott legyen.

– Tudjuk meg, mitől tart igazán! – ajánlotta Sz. Látó Judit. – Lehet, hogy a szertartástól szorong, attól, hogy nyilvánosan nem tudja leplezni a sírást, irtózik a tömegtől, vagy a temető hangulata rémíti meg. Fontos, hogy ne kényszerítsük a gyermeket arra, hogy mindenképpen ott legyen a temetésen, csak mert így szokás! Adjuk meg neki a lehetőséget, hogy később, meghittebb körülmények között elbúcsúzzon!

Mindenszentek és halottak napja környékén a fényárba borult sírkertek meghitt hangulata lehetőséget nyújt arra, hogy a temető ne keltsen félelmet. Ebben az időszakban összetartó erőt adhat a családnak a temetőlátogatás, az együtt emlékezés elvesztett szerettükre.


(Fotó: Shutterstock, Harald Lachner)