Gyerekjáték a gyereknevelés? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Gyerekjáték a gyereknevelés?

csalad.hu
2019. nov. 28. 16:29
Kisgyermeket nevelünk

Szülőként időnként vágyunk arra, bárcsak valaki segítene felülkerekedni a sírós reggeleken, a hisztis délutánokon, vagy éppen az átvirrasztott éjszakákon. A szakember tanácsaival segít, hogyan lehet gyerekjáték a gyereknevelés.

Elválás

Az elköszönés gyakran krokodilkönnyek áztatta búcsúban nyilvánul meg.

– A szeparációs szorongás a kisgyermekkor velejárója. Búcsúzáskor a nagy sírás fakadhat abból is, hogy bizonytalannak érzi a kicsi az elköszönést. Úgy segythetünk neki, ha minden egyes alkalommal ugyanaz a búcsúzás folyamata és ugyanolyan határozottan indulunk el. Az is sokat segíthet, ha kijelölünk egy kedvenc kis plüssállatot, amelyik mostantól mindig vigyáz rá a szülők távollétében. Ez biztonságérzetet ad majd neki” – vallja Vida Ágnes babapszichológus.

Indulatok

A gyermekkorral együtt jár a határok feszegetése is, amikor az apróság rúg és harap, vagy a hangját, és ezzel párhuzamosan a szülők idegrendszerének teherbíró képességét próbálgatja.

engedni kell, hogy kijöjjön a feszültség

– Az 1-3 év körüli gyerekeknél gyakran csak egy életkori indulatkezelési, feszültséglevezetési problémáról van szó, így engedni kell, hogy kijöjjön a feszültség. Legvégső esetben a megfelelő fejlesztő terápiával gyorsan kezelhetővé válik a durva viselkedési forma is. Ebben az időszakban foglalkozzunk gyermekünkkel a megszokottnál is többet. Beszélgetéssel és babusgatással éreztessük vele, hogy biztos háttér vagyunk a számára – tanácsolta a szakember.

Etetés és étvágy

Hogy lehet kedvet csinálni a kicsi számára az egészséges étkezéshez?

– Érdemes minél többet együtt főzni vele, közösen bevásárolni, és közben beszélgetni az egyes ételekről, azok elkészítéséről, hogy tudja miből készül, ami elé kerül. Emellett nagyon fontos, hogy minden főétkezésnél a gyerekkel közösen együnk. Engedjük, hogy önállóan egyen, még ha kézzel teszi is azt, mert ettől a játékosságtól könnyebben megjön a kedve az evéshez – javasolta Vida Ágnes.

Altatás

Az átvirrasztott éjszakák nemcsak az anyukáknak okozhatnak nehézséget. Mit tehetünk, ha már több gyerkőc van a családban, akiknek eltérő korukból fakadóan más ritmusú alvási szokásai vannak?

– Amíg a kicsi nem alszik megbízhatóan, addig érdemes külön altatni a testvéreket, különben egyikük sem piheni ki magát rendesen – mondta a babapszichológus.

Testvéri kapcsolat

– A játékban a gyerekeknek meg kell küzdeniük a helyükért. Ez gyakran feszültté teszi a testvéreket, és ez megmutatkozhat az egymással való kapcsolatukban is. Érdemes minél több kooperatív játékot játszani velük közösen (sportok, társasjátékok), amiben együttműködve megtanulhatják kezelni testvéri kapcsolatukat – javasolta a szakember.

(fotó: Shutterstock)