Így neveljünk okos gyermeket! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Így neveljünk okos gyermeket!

csalad.hu
2019. ápr. 12. 17:02
Családban élni jó

Tévhit, hogy a gyermekünk intelligenciaszintjéért a természet felelős, mi szülők pedig nem sokat tehetünk azért, hogy ezt befolyásoljuk. A kutatások szerint a genetika és a nevelés fele-fele arányban határozza meg a képességeket.

Persze nem különórákkal kell elhalmoznunk a gyermeket, hanem olyan viselkedésmódokra kell összpontosítanunk, amelyek serkentik a gondolkodás fejlődését. Hogyan is nevelgessük gyermekünk intelligenciáját? Íme 10 tipp:

1. Az első naptól kezdve beszéljünk hozzá

Fontos, hogy a mentális kerekek beinduljanak. Még ha nem is érti, amit mondunk, a kontextusból lassan ki fogja találni, akármilyen bonyolult szavakat is használunk. Később tegyünk fel neki nyitott kérdéseket, ha kíváncsiak vagyunk a véleményére, az növeli az önértékelését is.

2. Olvassunk neki

Még mielőtt megismerné egyes szavak jelentését, az olvasással serkenthetjük a kicsi agyának működését. Az olvasottak tudásbázist építenek a világról. Mutassunk példát, olvassunk mi is, majd beszéljük meg a gyermekkel a közös olvasmányélményeket.

3. Tanítsunk problémamegoldást

Tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy gondolkodjon el a problémákon és találjon rájuk megoldásokat. Ne oldjunk meg mindent helyette. Ösztönözzük a kreatív gondolkodásra, így mutatva meg neki, hogy ő is képes rá.

4. Ne csak az eredményeket, az erőfeszítéseket is dicsérjük meg

A világban manapság kifejezetten nagy a verseny, ha nemcsak az eredményeket, de a kemény munkát és az erőfeszítéseket is díjazzuk, akkor gyermekünk az elkerülhetetlen kudarcokat is könnyebben viseli majd az élettől. Motivált marad és a nehézségek ellenére is képes lesz fejlődni.

5. Korán állítsunk fel elvárásokat, amiket újra és újra erősítsünk meg

Ne az legyen az elvárás, hogy minden dolgozatra ötöst kapjon, nagyobb és általánosabb célokat állítsunk elé. Ha az egyetemi diploma a cél, akkor fontosabbnak és megvalósíthatóbbnak látja majd az elvárásokat, mint ha minden tárgyból remekelnie kellene.

6. Bátorítsuk a testmozgást

A testmozgás nem csak azért fontos, mert erősebbé és egészségesebbé teszi a gyermeket, hanem mert mentális előnyökkel is jár. Növeli az agy vérellátását és az agysejtek működését is stimulálja.

7. Tanítsunk neki valami újat

Érdemes kifejezetten keresni ezeket a pillanatokat. Meséljünk neki a tárgyakról, amik mellett elhaladunk, vagy ha kisebb, keressünk közösen betűket a feliratokban.

8. Bátorítsuk a kíváncsiságot és a felfedezés ösztönét

A kicsik természetükből adódóan kíváncsiak, ám iskolás korban ösztönzés híján csökken a felfedező kedv. Beszélgessünk a gyermekkel bármiről, ami érdekli, legyen az a kedvenc YouTube-sztárja akár. Hallgassuk figyelmesen a válaszait. Vigyük moziba, színházba, múzeumba és beszélgessünk el a látottakról.

9. Tanítsuk meg neki, hogyan fejlessze az agyát

A gyermeket ösztönözni kell arra, hogy a tanulást olyan folyamatnak tekintse, amellyel kemény munka árán eredmények érhetők el. A nehéz feladatokat így lehetőségnek és nem kudarcnak látja majd.

10. Legyünk proaktívak

Keressünk olyan iskolán kívüli tevékenységeket, amelyek segítik a gyermek mentális fejlődését.
(Család.hu)