Hogyan tegyünk félre? Tippek a takarékossági világnapon - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Hogyan tegyünk félre? Tippek a takarékossági világnapon

Tőzsdefórum
2019. okt. 31. 7:48
Életmód

Október utolsó munkanapja a takarékosság világnapja. Ebből az alkalomból érdemes lehet újra átgondolni, milyen rövid és hosszú távú pénzügyi céljaink vannak, és mit teszünk ezek eléréséért.

A pénz tudatos kezelésének fontosságáról már talán mindenki hallott, mégsem mindig tudjuk, hogyan spóroljunk igazán hatékonyan. De ami még ennél is nagyobb kihívás, hogy ha mégis van egy kis félretett pénzünk, azt hogyan gyarapítsuk tovább anélkül, hogy útközben elköltenénk.

A tőzsdefórum összeállítása szerint, számtalan módszert találhatunk a spórolásra, kezdve a tudatos vásárlástól a rezsicsökkentési tippeken át a törzsvásárlói programokig. Azonban a megspórolt százasok, ezresek összegyűjtésére is rengeteg ötlet lelhető fel az interneten.

Miben gyűjtsünk?

Sok pénzt nem ajánlatos otthon tartani, mert nem biztonságos, és nem is kamatozik, de ha mégis így kuporgatnánk össze az első tízezreket, érdemes egy kevésbé látható helyre rejteni a “vésztartalékot”.

A legismertebb megoldás a persely az aprópénznek. Ha pedig inkább papírpénzt tennék el, rögtön a boríték juthat eszünkbe lehetőségként. Nem kell azonban ennél a kettőnél megállni, van, aki cipősdobozba vagy egy könyv lapjai közé rejti ezreseit, de akad olyan is, aki a konyhában egy bögrét, tálat vagy konzervdobozt nevezett ki pénzgyűjtőnek. A legtöbben a befőttesüveges megoldásra esküsznek, mert az átlátszó, így könnyebb figyelemmel követni a tartalékunk gyarapodását, ami még akár motivációként is hathat.

Tartsuk meg az aprót!

Ha megvan a kijelölt pénzes bödön, már „csak” meg kell tölteni. Erre is rengeteg módszert fellelhetünk. Ha szinte mindig készpénzben vásárolunk, jó megoldás lehet, ha már vásárlás előtt átgondoljuk, mit szeretnénk venni és ez mennyibe fog kerülni. A végösszegbe azonban már a „megtakarítást” is számoljuk bele. A gyakran vásárolt termékek árát valószínűleg már megjegyeztük, ehhez adjuk hozzá az akciós újságból kinézett áruk ellenértékét, de mindig 50-esre vagy 100-asra kerekítsünk. A kiszámolt végösszeg valamivel kevesebb lesz a vásárlás költésége, a „visszajárót dobjuk be a befőttesüvegbe, és bízzunk a „sok kicsi sokra megy” elvben.

A kétszázas tabu

Egy hasonló taktika, amivel hamar megtölthetünk egy kisebb befőttesüveget, ha a visszajáróból mindig eltesszük a kétszázasokat. Ha nagy pénzt váltunk fel, könnyen előfordulhat, hogy akár 1-2 ezer forintot is kétszázasokban kapunk vissza. Ilyenkor nyilván mérlegelnünk kell, hogy bedobunk-e csak úgy kétezer forintot a befőttesüvegbe, de mindenesetre törekedjünk rá, hogy minél több ilyen pénzérmét „megmentsünk”.

Minden héten plusz egy százas

Népszerű megoldás a heti megtakarítási módszer is. Annyi a dolgunk, hogy január első hetében bedobunk a bödönbe egy százast, a második héten már egy kétszázast, és így tovább, minden héten az előző összeghez képest 100 forinttal többet. Ha ezt 52 hétig csináljuk, 137800 forintunk lesz az év végére. A bátrabbak emelhetik is a tétet!

Külön számlán is tarthatjuk a pénzünket

Ha nem vagyunk ennyire készpénzpártiak, az is jó megoldás lehet, ha a hónapban megmaradt pénzt átutaljuk egy külön számlára. Vannak családok, akik pedig úgy oldják meg, hogy a két kereső félnek külön-külön folyószámlára érkezik a fizetése, azonban csak az egyikről költenek, esetleg felosztják, hogy az anya csak a bevásárlásra költ, az apa pedig a számlákat és a hiteleket fizeti, a megmaradó összegeket pedig igyekeznek megtartani minél tovább.

Meghatározhatunk egy havi fix összeget is, amit kiveszünk és elteszünk, vagy elutaljuk egy megtakarítási számlára.


(Fotó: Shutterstock)