Hosszában ússzák át fiatalok a Balatont - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Hosszában ússzák át fiatalok a Balatont

hirado.hu, fotó: Varga György/MTI
2019. júl. 10. 10:17
Életmód

A budapesti Kis Pingvinek Úszó- és Vízilabda Egyesület 18 ifjú sportolója jótékony céllal vállalkozott a Balaton szokatlan irányú átúszására. Az eseményt a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvánnyal közösen szervezték, a jótékony akció célja egy tornaterem építése az alapítvány által képviselt gyermekek számára.

A csapat hétfőn reggel indult el Keszthelyről, a végállomás pedig Balatonakarattya lesz. A tervek szerint a gyermekek váltásban úsznak majd egy-egy órát egészen napnyugtáig. A távot másnap reggel 5 órakor folytatják, és várhatóan még aznap este meg is érkeznek Balatonakarattyára. A különleges Balaton-átúszás résztvevőire egy 40 fős stáb és 6 kísérőhajó vigyáz.

A 77 kilométeres távot három nap múlva, július 10-én délre tervezi befejezni a 18 gyermekből és három felnőttből álló csapat – mondta el az M1-en Csanda Gergely, a Kis Pingvinek Úszó- és Vízilabda Egyesületének főszervezője.

A kiválasztott gyermekek közül többen 4 éves koruk óta úsznak, vízilabda bajnokságokon vesznek részt, és egyetlen álmuk az olimpia. A Balaton átúszása egy egészen új kihívást jelent a számukra, mert itt nem csak a fizikai képességeik számítanak. Monoton, hosszantartó úszás vár rájuk a Balaton mindig változó hullámos vizén. Ez az ember szellemét is próbára teszi – fogalmazott Menczinger Melinda, az úszás ötletgazdája, a gyermekek edzője.

Kitartó munkával a hihetetlennek tűnő célok is elérhetők

A rendhagyó és nem mindennapi sportteljesítménnyel a fiatal úszók elsősorban a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány sportolóira szeretnék felhívni a figyelmet, és egyben támogatni őket egy új tornaterem kialakításában. Ezen túl motiválni is szeretnék a gyermekeket, és megmutatni nekik, hogy kitartó munkával a hihetetlennek tűnő célok is elérhetők. A résztvevők hat hónapja készültek erre a vállalkozásra.

Az úszás mellé állt nagykövetként Cseh László többszörös olimpiai dobogós világbajnok úszó, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Lotfi Begi dj-zenei produce, a Pamkutya és beniipowa influencerek.