Így válasszunk biztonságos albérletet! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Így válasszunk biztonságos albérletet!

csalad.hu
2019. júl. 29. 10:11
Kamasz a családban

Megvannak a felvételi ponthatárok, az újdonsült egyetemisták készülhetnek első szemeszterükre és indul a nagy albérletkeresés. Íme 5+1 tipp, amelyet mindenképpen érdemes megfogadni a választásnál.

Kirepülve a családi fészekből új otthont kell keresni, amely biztonságos menedéket nyújt a mindennapokban. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint érdemes nagy figyelmet fordítani arra, milyen albérletbe költözik a fiatal.

1. Amennyiben úgy véljük, megtaláltuk a tökéletes albérletet, mely igényeinknek megfelel, nézzük meg több napszakban a környéket, elsősorban a közbiztonság szempontjából vizsgáljuk meg a környező utcákat. Vegyük sorra azt is, hogy az adott utcaszakaszokon szükség esetén hová tudunk segítségért fordulni, milyen messze van a rendőrség vagy a legközelebbi éjjel-nappali, ahol a segítségünkre lehetnek.

2. Lehetőség szerint töltsünk el egy kis időt a ház előtt, vagy a belső udvarban, hogy meglássuk, milyen mozgás van, kik lesznek a szomszédaink. Nézzük meg mennyire biztonságos a lépcsőház, a lift, záródik-e a kapu, megfelelően ki van-e világítva a folyosó. Sok utcai támadást követnek el lépcsőházakban, fontos, hogy biztonságosnak ítéljük meg a ház belső tereit is.

3. Amennyire csak tehetjük, törekedjünk arra, hogy ismerősökkel költözzünk össze. Ha ez nem megvalósítható és csak egy szobát tudunk bérelni, tartsuk szem előtt azt, hogy azonos neművel osztozzunk leendő otthonunkon, vadidegen fiú és lány ne költözzön össze.

4. Ne egyedül nézzük még az ingatlant, mindig vigyünk magunkkal kísérőt. Mielőtt szerződést kötnénk, kérjük ki a tulajdoni lapot. Bár ez ötezer forintos költséggel jár, mégis hatalmas jelentősége van. A dokumentumból ugyanis megtudjuk, hogy valóban a tulajdonostól béreljük-e majd a lakást, neki adjuk-e a kauciót. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy valóban az illetékessel állunk kapcsolatban, hivatalosan is kössünk bérleti szerződést, így a későbbiekben egy sor kellemetlenségtől és akár anyagi veszteségtől is megkímélhetjük magunkat. A kaució és első havi bérleti díj átadásakor legyen velünk rokon vagy ismerős.

5. Egyeztessünk a tulajdonossal arról, hogy beköltözésünket követően szeretnénk a zárat lecserélni, hogy a korábbi bérlők ne tudjanak bemenni otthonunkba. Alapvetően is érdemes olyan lakást választanunk, ahol van biztonsági ajtó, az ablakokon pedig rács, hiszen például a belvárosban különösen gyakran fordul elő az, hogy a körfolyosóra nyíló ablakokon keresztül hatolnak be a betörők.

+ 1: Iratkozzunk be kifejezetten nőknek, illetve férfiaknak szóló önvédelmi oktatásra, hogy néhány hónap alatt el tudjuk sajátítani azokat a technikákat, amelyek segítségével eredményesen meg tudjuk védeni magunkat egy esetleges támadási szituációban. Az edzéseken olyan elméleti ismeretekkel is gazdagodhatunk, amelyeknek a megelőzésben van megkérdőjelezhetetlen szerepük.

(kép: shutterstock)