Ingyenes gyermekétkeztetés az őszi szünet alatt is - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ingyenes gyermekétkeztetés az őszi szünet alatt is

EMMI
2019. okt. 22. 8:52
Iskolást nevelünk

Az őszi szünetben - ahogyan az összes iskolai szünetben - is biztosítja a kormány az ingyenes gyermekétkeztetést a rászoruló diákoknak.

Az ingyenes szünidei gyermekétkeztetési programot teljes mértékben a kormány finanszírozza, megszervezése azonban az önkormányzatok feladata. A szünidő alatt napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek. A szünidei gyermekétkeztetést a szülőknek a települési önkormányzat jegyzőjénél írásban lehet igényelni az október 28. és november 1. közötti hétköznapokra. A szülők bármikor, akár az őszi szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincsen határideje.

A kormány számára fontos, hogy az iskolai szünetekben is biztosítva legyen a nehéz helyzetű gyermekek számára a megfelelő étkezés, ezzel segítve elő a gyermekek megfelelő fejlődését. 2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről, amihez a kormány biztosítja a szükséges forrásokat. A 2020-as költségvetésben a kormány 82,5 milliárd forintot biztosít erre a célra, ami azt jelenti, hogy 2010 óta megháromszorozódott a gyermekétkeztetésre fordított kormányzati támogatás.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülő számára.

(Fotó: Shutterstock)