Itt a szünet, hol a gyerek? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Itt a szünet, hol a gyerek?

Clerget-Tasi Barbara
2019. jún. 15. 8:05
Iskolást nevelünk

Amilyen hatalmas boldogság a kisgyermekek számára a nyári vakáció, legalább ekkora stressz a szülőknek, hogyan oldják meg azokat a heteket, amíg bezárnak az oktatási intézmények. Pénztárcabarát ötleteket mutatunk, hogyan tudjuk akkor is biztonságban a gyermekünket, ha mi dolgozunk.

Az évzáró vége felé közeledve az óvodai és az iskolai folyosókon összefutó szülők szinte biztosan érintik a „Hova tegyük a csemetét a nyári szünetben?” témát. Az üzenőfalakon egymást érik a nyári táborok szórólapjai, de sajnos 5-6 nap napközi ellátással átlagosan 30 ezer forintba kerül, így egy család többnyire 1 hét táborozást engedhet meg magának. Akadnak olyan szerencsés szülők is, akik beosztják az apai és anyai nagyszülők között, mikor ki vigyáz a gyermekekre, de sajnos ezzel a megoldással tényleg csak kevesen élhetnek. Szinte lehetetlen anyagi ráfordítás nélkül átvészelni a nyári szünetet, de néhány trükkel jelentősen csökkenthetjük a kiadásokat.

1. Barátnő babysitter

A baba-mama programoknak hála, már az első gyermek születése után nem sokkal kialakulnak az anyuka-barátságok. Ők azok, akikkel rendszeresen összejárunk a GYES idején. Ha a jó kapcsolat megmarad akkor is, amikor már visszatértünk a munka világába, akkor érdemes 4-5 dolgozó édesanyának összefogni, és körforgásban 1-1 hétig vigyázni egymás csemetéire. Ugyan 5 nap szabit veszítünk ezzel a módszerrel, de – ha bírják az idegeink a gyereksereget – nyerünk 3-4 hetet, amikor ingyen tudhatjuk biztonságban a lurkókat.

2. Kolléga-összefogás

A kisgyermekes kollégák valószínűleg ugyanúgy küzdenek kis utódaik nyári elhelyezésével, mint mi. Kérdezzünk körbe, ki milyen helyet ismer a munkahely közelében, ahol biztonságban tudhatjuk a kicsiket. Ha összefogunk, és csoportosan szeretnénk igénybe venni egy gyermekfelvigyázó helyet, akkor kérhetünk kedvezményt. Az is jó megoldás, ha „bekéredzkedünk” egy kedves kollégánk bébiszitteréhez, és megkérjük, hogy némi felárért vigyázzon pár napot a mi csemeténkre is. Ezzel mindenki jól jár, hiszen kollégánk gyermekfelvigyázóra kiadott összege is csökken.

3. Segíthet a munkahely

Szintén a dolgozók összefogása – valamint egy családbarát cég – szükséges a most következő ötlethez: kérdezzünk rá a főnökünknél, van-e lehetőség arra, hogy munkahelyen belül, vagy a közelében biztosítsanak gyermekfelügyeletet a dolgozók gyermekei számára, hacsak 1-2 hét erejéig is. Amennyiben ez nem lehetséges, érdeklődjük meg, képes-e a cég anyagilag támogatni a nyári gyermekmegőrzést, táboroztatást? Ez a módszer már számos északi államban bevett szokás, hátha sikerül itthon is elterjeszteni.

4. Külön szabi

Ez az a szituáció, amitől a legtöbb szülőnek borsódzik a háta. Hiszen ki az, aki a férje vagy a felesége nélkül szívesen megy szabadságra? Mégis megéri beáldozni 5-5 napot az éves szabadságból, hiszen ezzel megoldunk 2 teljes hetet a nyárból! Arról nem is beszélve, hogy végre tényleg együtt lehetünk a gyermekeinkkel. Töltsük el tartalmasan ezt a pár napot, nem kell betáblázni, „túlprogramozni” a hetet, így az még közelebb hozza végül az egész családot egymáshoz!

(Fotó: shutterstock)