Játsszunk játék nélkül! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Játsszunk játék nélkül!

Békési Erika
2020. jan. 30. 15:00
Kisgyermeket nevelünk

Utazás vagy séta közben, orvosra várva, nyűgös napokon, vagy csak amikor már meguntuk az otthoni készletet, próbáljuk ki, milyen az élet játékok nélkül! 10 régi, és még régebbi bevált szórakozást mutatunk most.

1. Játsszunk kitalálósat! – „Barchoba”, „Ki vagyok én?”, „Amerikából jöttem”, vagy bármi más kitalálós játék, a feladat egymás gondolatainak a kifürkészése. Kettesben és nagyobb csapatban is jó szórakozás!

2. Betűzzünk! – Már a nagyóvodások is szeretnek betűs játékokat játszani. Mondjunk szavakat „A”-val, aztán az elhangzott szó utolsó betűjével, szótagjával. Milyen szavakban szerepel a „R” betű, és milyen állatot ismerünk, ami „K”-val kezdődik?

3. Ki lesz a csöndkirály? És kinek van farkasszeme? – Az ősrégi játékok sok helyzetben kisegíthetik a szülőket: váróteremben, előadáson, szülői értekezleten, vagy testvérkonfliktus esetén is. Előnyük – vagy hátrányuk –, hogy mindig hangos nevetés a vége…

4. Szőjünk együtt mesét! – Szóban vagy írásban is csodaszép időtöltés ez, mert a gyermekek fantáziája különleges történeteket teremt, és jó, ha ennek legalább néha-néha részesei lehetünk. Ha szóban készül a közös mese, mondatonként átadhatjuk a mesélés jogát a társunknak. Írásban egy papír is szükséges, amire a kezdőmondatot ráírjuk, aztán a soron következő játékos titokban hozzáfűzött mondatait harmonika-szerűen mindig lehajtunk. A teljes mesét csak akkor halljuk meg, amikor betelt a papír.

5. Rajzoljunk együtt! – A meseszövéshez hasonlóan közös rajzot is készíthetünk, ekkor vonalanként váltogassuk az alkotót. Igazán vicces játék az is, amikor kemény alátéttel a fejünkön kell rajzolnunk, mondjuk egy házat. Egyáltalán nem egyszerű mutatvány, érdemes kipróbálni!

6. Kő, papír, olló – A játék sok országban hódít, mert egyszerű, gyors, de izgalmas. A kő-ököl legyőzi az ollót, a tenyér-papír becsomagolja a követ, a kétujjas olló pedig elvágja a papírt. A játék során egymásról is sokat tanulhatunk, kicsik és nagyok is azonnal lendületbe jönnek.

7. Bújócska, fogócska – Nemcsak a szabadban, hanem a lakásban is játszható mindkét klasszikus, utóbbira persze egyedi szabályokat kell alkalmazni, például négykézlábas, vagy pókjárásos változatot. A bújócska és a fogócska a legkisebbek örök kedvence, de nagyokkal is próbáljuk ki őket: a gyermekeink hihetetlen praktikus búvóhelyeket mutatnak majd nekünk – ide rejthetjük váratlan vendégség esetén az útban lévő holmikat…

8. Rejtsük el! – A klasszikus hideg-meleg játékban valamit elrejtünk, hogy aztán a játszótársunknak meg kelljen találnia. Feltűnés nélkül gyakorolhatjuk közben a gyerekekkel a tájékozódást, a térlátást, a viszonyítást, de egy-egy trükkösebb rejtéssel jól meg is lehet viccelni a másikat…

9. Ugrándozzunk! – A sokak által szeretett ugróiskola a lakásban vagy az udvaron, padlón, kövön vagy betonon is játszható. Az egyetlen feladatunk, hogy jelöljük ki a pályát – ami a gyerekek korosztályától függően lehet egyszerűbb vagy bonyolultabb –, és egy lapos kő, bot vagy gomb segítségével kezdjünk ugrálni! A játékot a szülők is élvezni fogják, a gyerekek meg annál inkább!

10. Én vagyok az óriás! – Az ágyon való összebújás legaranyosabb játékos lehetősége, amikor egyikünk az óriás, aki véletlenül – miközben óvatlanul helyezkedik, és ráfekszik a másikra –, elalszik. Innentől az alvó óriás nem tud megmozdulni, az alatta rekedt „szegény” alak pedig megpróbál kiszabadulni a rabságból. Édes kis erőlködések, tettetett indulatok, és hatalmas nevetés kíséri a játékot. A legaranyosabb rész persze az, amikor a „nehéz, hároméves óriás” miatt nem tud anya megmozdulni…

(fotó: Shutterstock)