Játsszunk olvasást! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Játsszunk olvasást!

Békési Erika
2020. febr. 24. 15:00
Iskolást nevelünk

Sok kisgyermeknek nehéz és fárasztó a betűk felismerése, szavak összeolvasása, mondatok megértése. Játékkal talán ez is könnyebben megy! Íme, néhány ötlet.

1. Az olvasókönyv olvasmányain általában többször egymás után kell átrágnia magát a tanulónak. Viszont ez egy fárasztó nap után – amikor a kisgyermek már csak játszani vágyik – unalmas és gyakran kivitelezhetetlen. Vigyünk játékot a tanulásba, olvassunk közösen! Szavanként vagy mondatonként váltsuk a sorrendet, így szinte észrevétlenül haladunk, és sokkal lelkesebben megy a tanulás.

2. Nem muszáj ragaszkodnunk a tananyaghoz! Sőt, minél többféle témakörben lát szavakat a kisgyermek, annál könnyebben boldogul az olvasókönyvével is. Olvasást gyakorolni sütés közben is lehet, ha a recept követése a főszakács-gyermek feladata. Megkérhetjük arra is, hogy a boltban ő olvassa el a megnevezéseket, de kereshetünk olvasnivalónak utcanév táblákat és reklámokat is a hazafelé vezető úton.

3. Elsősöknek készítsünk betűkártyákat, és játsszunk szókirakóst! Rakjuk ki anya és apa nevét, majd a testvérét, a barátét és a kedvenc játékét. „Mit szeretnél most csinálni?” – szól a kérdés, amire mindenkinek válaszolnia kell a betűkártyákkal. Olvassuk el egymás vágyait: lehet, hogy ezek alapján alakul ki a következő játék!

4. Lepjük meg a kisiskolást olvasási szintjének megfelelő könyvekkel, gyerekújságokkal! Az ajándékba kapott műnek szívesebben kezd neki a gyermek, mert a meglepetés és az újdonság mindig különleges varázserővel bír.

5. Tartsunk fordított estét! Legyünk mi, szülők a gyerekek, és kérjük meg a hirtelen felnőtté vált gyermekünket, hogy olvasson nekünk. Bújjunk össze a nagyágyon, és élvezzük a különleges, közös estét.

6. Rendszeresen menjünk könyvtárba, legyen az új olvasnivaló kiválasztása egy izgalmas közös program. Olvassunk el együtt pár tartalomjegyzéket, és beszéljük meg, melyik kötetet szeretnénk hazavinni.

7. Játsszunk könyvtárosat és könyvesboltosat a gyerekszobában! A könyvtáros „néni vagy bácsi” ajánljon könyvcímeket és meseírókat a polcokon lévő könyvekről, és egy-két mondatos felolvasással hozza meg a kedvünket a kötethez! Ha játék-pénztárgép is van a boltban, bizonyosan még több ajánlott könyv gazdát fog cserélni.

+1: Amikor csak tehetjük, olvassunk a gyermeknek! A mese varázsos: délutáni játék közben a szőnyegen, vagy esti lefekvéskor az ágyban egymás mellett fekve intim pillanatokat teremthetünk vele. Az olvasás maradandó élmény lesz a kisgyerek lelkében, a könyvek pedig ezeknek a perceknek a megtestesítőivé válnak.

(fotó: Shutterstock)