Jóval kevesebb egészségtelen élelmiszer kapható - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Jóval kevesebb egészségtelen élelmiszer kapható

EMMI
2019. dec. 16. 7:54
Életmód

Drasztikusan, 20%-ról 2%-ra csökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek aránya a boltok polcain, mióta öt évvel ezelőtt hatályba lépett az ezt szabályozó rendelet – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felméréséből.

Az új egészségkultúra program egyik fontos eleme az életmódváltás, ami nemcsak intenzívebb felvilágosító munkával ösztönözhető, olykor rendeletekre is szükség van, hogy az élelmiszergyártók minél egészségesebb termékeket kínáljanak. Ebben a tekintetben hazánk 2019-ben hivatalosan is követendő példává vált az uniós tagállamok számára, mert radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben. Az Európai Unióban 2021-től érvénybe lépő rendelet is a magyar szabályozásban foglalt határértéket állapítja meg – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért

Emlékeztettek: öt éve lépett hatályba hazánkban az a rendelet, amelynek célja a növényi olajok hidrogénezése – keményítése – során keletkező ipari transzzsírsavak (TFA) mennyiségének csökkentése volt az élelmiszerekben. A túlzott TFA-bevitel ugyanis bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb kétéves együttműködése részeként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt is felmérte, mivel helyettesítették a hazai élelmiszergyártók a kedvezőtlen élettani hatású transzzsírsavakat.

Radikálisan csökkent a számuk

Az OGYÉI által végzett első elemzés kimutatta, hogy az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan, 20%-ról 2%-ra csökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság becsült TFA-bevitele is.

Az idén befejeződött második hatásvizsgálat pedig megállapította, hogy az 57 vizsgált termék – egy kivétellel – a rendeleti határértékeknek megfelelő mennyiségben tartalmaz transzzsírsavakat, ugyanakkor a termékek 61%-ánál az élelmiszergyártók a transzzsírsavakat az élettanilag szintén kedvezőtlen hatású, bár kisebb egészségügyi kockázatú zsírokkal helyettesítették.

Telítetlen zsírsavak

A gyártók a továbbiakban úgy tehetnek a fogyasztók egészségéért, ha a kedvező hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó zsiradékokat részesítik előnyben a telített zsírokkal szemben. Ezen élelmiszerek azonosítását pedig egy, a feldolgozott élelmiszerek főbb tápanyagadatait követni képes objektív élelmiszer-monitorozó rendszer kialakítása tudná támogatni. Az egyes élelmiszerek transzzsírsav-tartalmáról az OGYÉI weboldalán jelenleg is elérhető adatbázis nyújt tájékoztatást: https://www.ogyei.gov.hu/egyeb_nyilvantartasok_listak/

Az EMMI változatlanul azt javasolja, hogy a lehető legritkábban fogyasszanak magas zsírtartalmú feldolgozott élelmiszereket – például édes kekszeket, nápolyit, cukrászsüteményeket, alacsony kakaótartalmú bevonómasszás édességeket.

(fotó: Shutterstock)