Jóval több, mint táplálás – augusztus 1. a szoptatás világnapja - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Jóval több, mint táplálás – augusztus 1. a szoptatás világnapja

Jaksa Petra
2019. aug. 4. 9:01
Kisgyermeket nevelünk

Ha egy gyermeket legalább az első hat hónapban anyatejjel táplál az édesanyja, az egész életére megalapozhatja az egészségét. Féléves korára ennek ellenére csupán a babák fele kap anyatejet Magyarországon. Íme néhány nyomós érv a szoptatás mellett!

1992 óta a világon mindenhol augusztus 1-jén tartják az "Anyatejes táplálás világnapját". A szoptatás babára gyakorolt pozitív hatásai miatt a szakértők az első hat hónapban kizárólagosan anyatejes táplálást javasolnak, majd ennek folytatását a hozzátáplálás mellett legalább a gyermek egyéves koráig.

1. A legtökéletesebb táplálék

Az anyatej a lehető legtökéletesebb táplálék egy kisbaba számára. Zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet tartalmaz. Tápanyagtartalma mindig a kicsi életkorának és igényeinek megfelelően változik. A gyermeknek élete első 6 hónapjában semmi másra nincs szüksége, csak anyatejre.

2. Védi a gyermeket a betegségektől

Az anyatej rendkívül gazdag immunanyagokban, melynek köszönhetően védi a csecsemőt a megbetegedésektől. Bizonyított tény, hogy a szoptatott babák kevesebbet betegek, és ha meg is betegszenek, hamarabb meggyógyulnak. Mindemellett azoknál a gyermekeknél, akiket az édesanyjuk hosszabb ideig szoptatott, 13%-kal csökken az elhízás, 35%-kal pedig a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, sőt, a legújabb kutatások még bizonyos rákfajták megelőzését is valószínűsítik.

3. Az anya egészségét is támogatja

A szoptatás közben felszabaduló oxitocin fontos szerepet játszik abban, hogy a méh minél hamarabb összehúzódjon, és a méh sebe minél kevésbé vérezzen. Kutatások bizonyítják, hogy a szoptatásnak zsírbontó hatása is van, hozzájárul, hogy a kismama szülés után hamarabb visszanyerje az alakját. Emellett védi az anya szívét, csökkenti a rák, a cukorbetegség és a csontritkulás kialakulásának kockázatát is.

A szoptatás babára gyakorolt pozitív hatásai miatt a szakértők az első hat hónapban kizárólagosan anyatejes táplálást javasolnak

4. Kényelmes

Az anyatej mindig kéznél van, tökéletesen steril és pont megfelelő hőmérsékletű. Nem kell előkészíteni, melegítgetni, edényeket fertőtleníteni, amivel többek között éjszaka is hosszú perceket spórolunk, amit pihenésre fordíthatunk.


5. Költséghatékony és környezetbarát

Ha szoptatunk, nem kell tápszerre, cumisüvegre költenünk és felesleges, környezetkárosító szemetet sem termelünk.

6. Anyatej az aranyórában

Az aranyóra meghatározó az anya és a gyermek kapcsolatának alakulásában. Ebben a szülés utáni első órában a kisbaba az édesanyja testén piheni ki a születés közbeni fáradalmakat, miközben bőr-bőr kontaktusban vannak, hallja és érzi a jól ismert szívhangot. A felszabaduló hormonoknak köszönhetően a kisbaba egyre éberebbé válik, mozgolódni kezd és nagyjából fél óra elteltével az anya melle felé kúszik, körülbelül egy óra múlva pedig önállóan képes a szopásra, amely serkenti a tejtermelést. Az előtejből minden csepp kincs a baba számára, hiszen fontos immunerősítőket tartalmaz. Ráadásul enyhe hashajtó hatása is van, amely segíti a magzatszurok és a felhalmozódott bilirubin távozását, így segíti elkerülni az újszülöttkori sárgaságot.

7. A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik!

De nem csupán egyetlen nap szól a szoptatásról: idén augusztusban 27. alkalommal tartjuk a Szoptatás Világhetét. Az esemény koordinálását végző World Alliance for Breastfeeding Action szervezet minden évben kiválasztja az adott esztendő témáját. Az idei jelmondat: A szoptatás sikere mindannyiunkon múlik. A szoptatás csapatmunka. Noha a szoptatásban az édesanyák szerepe elsődleges, a férjek, partnerek, családok, munkahelyek és közösségek szoros támogatásával a szoptatás sikeresebbé válhat.

A szervezet a kampányban arra szólít fel mindannyiunkat, hogy olyan támogató környezetet hozzunk létre, amely segíti a szülőket szoptatási céljaik elérésében. A támogató környezet kialakításához elengedhetetlen többek között a szülők és családok korszerű szoptatási ismeretekkel való ellátása, az egészségügyi szakemberek továbbképzése, bababarát közintézmények, munkahelyek és egészségügyi intézmények létrehozása. A 2019-es kampányban kiemelt szerepet kapnak az édesapák.

Séta a szoptatásért

A Szoptatás Világhete alkalmából a Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország együtt szervezi meg immár hagyományosan a „Séta a szoptatásért” elnevezésű rendezvényét, amelyre minden érdeklődő várandós édesanyát, apró és nagy gyermeket, kis- és nagycsaládot, édesapát, nagymamát és nagypapát, rokont szeretettel várnak. A program alatt gyermekfoglalkoztatással és ingyenes szoptatási tanácsadással várják a résztvevőket.

Időpont: augusztus 03. szombat 16 óra

Helyszín: Budapest Városliget

Van segítség!

Ha gondjai adódnak a szoptatással a kórházból való távozás után, akkor kérjen szakértői segítséget! A La Leche Liga Magyarország szoptatási tanácsadóihoz a weboldalon, telefonon és Facebook Messenger-en keresztül is bármikor fordulhat.

(fotó: Shutterstock)