Karantén – a fogalom, amit eddig csak hírből ismertünk - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Karantén – a fogalom, amit eddig csak hírből ismertünk

Szöveg: Muhari Judit, fotó: MTI/Varga György
2020. márc. 24. 15:00
Otthon a család

Önkéntes vagy hatósági karantén – előbbit a tünetmentes betegektől várják el, utóbbit elrendelik, ellenőrzik, megszegéséért büntetés jár. Hatósági házi karanténra azokat a magyar állampolgárokat kötelezhetik, akik potenciálisan fertőzöttek. Önkéntes karanténra kérik a külföldről hazatérőket, az időseket, a diákokat és mindenkit, aki csak teheti.

Aki csak teheti, maradjon otthon

– A járvány sikeres kezeléséhez nem elegendő az egészségügyi dolgozók és a hatósági szervezetek segítése, a lakosság együttműködésére is szükség van – mondta egy korábbi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az kérte, aki teheti, maradjon otthon, hiszen a minimális szintre kell csökkenteni a személyes kapcsolatokat a vírus terjedésének csökkentése érdekében. Az országos tisztifőorvos önkéntes karanténra kérte a külföldről hazatérőket, az időseket, a diákokat és mindenkit, aki csak teheti.

Van, hogy a hatóság rendeli el a karantént

Hatósági házi karanténra azokat a magyar állampolgárokat kötelezhetik, akik potenciálisan fertőzöttek. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában tartózkodjon. Ezt a külvilág felé is tudatnia kell úgy, hogy a hatóságtól kapott piros lapot – hatósági figyelmeztető feliratot – 14 napra a bejárati ajtóra köteles kiragasztani. a karanténra kötelezett az otthonát nem hagyhatja el, látogatót nem fogadhat. Légúti tünetek, például láz, köhögés, légszomj megjelenése esetén viszont köteles telefonon értesíteni a háziorvost vagy az ügyeletes orvost, aki tájékoztatja a szükséges lépésekről. Ilyen hatósági házi karanténra kötelezik már azokat a magyar állampolgárokat is, akik például Olaszországból érkeznek az ország területére, még akkor is, ha tünetmentesek. Ők a magyar határ átlépésekor kötelezően egészségügyi vizsgálaton esnek át. Akinél megállapítják az új koronavírus-fertőzés gyanúját, azt a mentő kórházba szállítja. Akinél nem merül fel a fertőzés gyanúja, az köteles 14 napra lakó- vagy tartózkodási helyén hatósági házi karanténba vonulni. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Fontos a mások iránt is érzett felelősség

Aki lázas, köhög, fáj a torka, mindenképp telefonon hívja a háziorvosát. Személyesen a háziorvosát, a szakrendelőt és a kórházat se keresse fel. Kórházi ellátásra jellemzően a súlyos tüneteket mutató, légzési nehézséggel küzdő, vagy a 60 év feletti, krónikus betegeknek van szükségük. Őket a mentő a területi illetékes kórházba vagy járványkórházba szállítja. A súlyos betegek egy része intenzív ellátásra, akár lélegeztetésre is szorulhat.

Ezek a cikkek is érdekelhetik még a csalad.hu-n: