Készüljünk egészségesen a nyárra! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Készüljünk egészségesen a nyárra!

csalad.hu
2019. ápr. 12. 9:07
Életmód

Egészséges táplálkozással és megfelelő mennyiségű alvással betegség nélkül megúszhatjuk a nyarat. Akinek még mozogni is van kedve a nyaralásra készülve, annak szinte biztosan nem esik ki egyetlen aktívan eltölthető napja sem a vakáció alatt.

A májusban megérkezett nyári időjárás és a hidegfronttal tarkított hűvös napok elegye megviseli a szervezetet. Aki még a tavaszi fáradtságon és a tartalékok kimerülése utáni regeneráción sincs túl, könnyen megbetegedhet, akár éppen a vakáció idejére.


A brit Independent című lap néhány jótanácsának betartásával azonban szinte biztosan betegség nélkül végigélvezhető az előttünk álló nyár minden napja. Jó hír, hogy ehhez nem is kell kilószám venni a drága táplálékkiegészítőket, sőt, akár el is lehet felejteni a multi- és C-vitamin tablettákat.


A jó idő beköszöntével szinte minden időt igyekszik az ember a természetben tölteni. És ha már kiszabadultunk a négy fal közül, érdemes mozogni is. Nem kell rögtön maratont futni, vagy átúszni a Balatont, a kirándulások, kocogások, a kerékpározás is sokat tud segíteni, pláne, ha hetente több alkalommal tudunk kisebb-nagyobb erőkifejtést igénylő testmozgást a napirendünkbe iktatni.


Sportoljunk az egészségünkért!

A kutatások szerint ugyanis a sport jelentősen növeli a test ellenálló képességét. A fokozott fizikai teljesítmény hatására nő a fehérvérsejtek száma, ami pedig segít a kórokozók elleni küzdelemben. Sőt, vannak, akik egyenesen azt ajánlják, hogy kisebb betegségek – mondjuk nátha – esetén is próbáljunk meg kicsit sportolni, hiszen olyankor is növekszik a fehérvérsejtek száma, hamarabb túllehetünk a problémán.


Nagyon oda kell azonban figyelni arra, hogy a beteg szervezete hogyan reagál mondjuk a hosszabb sétára, vagy a kerékpározásra, kocogásra. Erőlködni nem szabad, csak ameddig jólesik a mozgás, és nem is minden betegség esetében jó a fizikai munka. Pihenéssel kombinálva azonban nagyszerű hatása lehet – írja a brit lap.


Pihenjünk eleget!


A pihenés – pontosabban az alvás – ráadásul nemcsak a betegeknek jó, hanem az egészség megőrzéséhez is alapvető fontosságú. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a felnőtteknek is napi 7-8 órát kellene aludniuk, ám a WHO adatai szerint a világ lakosságának kétharmada a szükséges időnél jóval kevesebbet tölt az ágyban pihenve. Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen az alvás, sokkal egészségesebb az, aki kipihenten intézi mindennapi teendőit.


Étkezzünk egészségesen!


A megfelelő táplálkozás is sokat javíthat az ember esélyein, a kurkuma, az oregánó, a fokhagyma és a gomba kitűnő immunerősítő anyagokat tartalmaz. A Floridai Egyetemen végzett kísérletben arra jutottak, hogy aki napi rendszerességgel fogyaszt shiitake gombát, sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben azokhoz képest, akik kihagyják az étrendjükből ezt a növényt. A gomba hatása ráadásul még azt követően is kifejti a hatását, hogy az illető felhagy a fogyasztásával. Ráadásul jól ismert a gombák gyulladáscsökkentő hatása, ami betegség esetén is jól jöhet.


A kutya vigyáz az egészségünkre


Aki viszont nem szeretne semmilyen módon változtatni az életmódján, és olyan szerencsés, hogy tart otthon kutyát, egyszerűen csak vigye ki rendszeresen az ebet sétáltatni. Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság 2013-ban kiadott állásfoglalása szerint sokkal kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata azoknál az embereknél, akiknek van kutyájuk, és rendszeresen sétálnak vele. Az ok egyszerű: a parkban járkálva az ember képes teljesíteni a napi szükséges mozgásmennyiséget, javítva ezzel – az előbb taglalt módon – immunrendszere működését.