Készülődjünk nyugalmasan a karácsonyra! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Készülődjünk nyugalmasan a karácsonyra!

Békési Erika
2019. nov. 16. 9:00
Életmód

Olyan szép az advent! De valahogy annyi minden történik akkor, hogy sokszor éppen a lényegre nem marad idő: a nyugalmas ünnepvárásra. De miért ne kezdhetnénk a karácsonyi készülődést a szokásosnál egy kicsit előbb?

A karácsony nem attól lesz szép, ha minden csillog a házban, ha tele a lakás díszekkel, ha roskad az asztal a süteményektől, és mesés ajándékokkal halmozzuk el egymást! A kulcs inkább a nyugalmas készülődés, és az ünnepre való várakozás – nem rohanás! – átélése, hogy amikor eljön az idő, a varázslatot mindannyian érezhessük.

Tervezzünk akkor, amikor még nem sürgős!

A hosszú novemberi estéken szánjunk egy kis időt az ünnepi tervezgetésre, de kifejezetten csak akkor, ha jól esik! Mi az, amit tavaly szerettünk volna, de nem sikerült előkészíteni karácsonyra? Vagy ami rosszul sült el, hiányzott, esetleg konfliktust okozott? Lehetséges, hogy pár korai előkészület oldaná az idei decemberi rohanást! Írjunk listát a teendőkről, a legapróbbakról is. Biztosan lesz köztük olyan, amit jó előre elvégezhetünk, és kipipálhatunk.

Az ajándékok egy részét előre is beszerezhetjük!

A meglepetéseket megvehetjük, vagy akár készíthetjük is őket! De ahhoz, hogy ne legyen kapkodás és őrült pénzköltés a vége, az ajándékokról is jó, ha lista készül. Név szerint, tételesen soroljuk fel: kinek mit szánunk. Ez a papír mindig legyen nálunk, hogy a megszerzett darabokat megjelölhessük. Fontos, hogy ezt megtegyük, nehogy feleslegesen, vagy duplán vásároljunk - erre az üzletek egyébként erősen hajtanak. Esténként, vagy szabad hétvégéken gyárthatunk is apró kedvességeket – az internet telis-tele van ötletekkel, technikákkal! A kézügyesség ehhez nem feltétel!

A ház rendberakása ne maradjon az utolsó pillanatra!

Most még van idő arra, hogy megszabaduljunk a felhalmozódott ruha-, papír- és játékkupacoktól. Ha minden nap csak egyet szüntetünk meg közülük, látványos tisztulással kezdhetjük az adventet. Nagytakarítást semmiképp ne ütemezzünk be decemberre, inkább próbáljuk meg a házimunka legnagyobb részét előre elvégezni, természetesen a napi takarítási feladatokon kívül.

Szerezzünk másoknak is karácsonyváró örömet!

Írjunk idén képeslapot a szokásos sms és e-mail helyett! A karácsonyi képeslapokat válogatva magunk is ünnepi hangulatba kerülünk, de a gyerekekkel is készíthetünk üdvözlőlapot. Karácsonyi zene mellett együtt alkotni, és rokonoknak, barátoknak boldog üzeneteket írni gyönyörű készülődést jelent.


(Fotó: Shutterstock)