Ketyegő biológiai óra – Tévhitek és tények a kései gyermekvállalásról - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ketyegő biológiai óra – Tévhitek és tények a kései gyermekvállalásról

Képmás
2019. dec. 12. 14:36
Babát várunk

Ma már elfogadott jelenség a harminc év feletti gyermekvállalás. Szokás ezt a karrierre fogni, azonban a környezetemben úgy látom, nem mindig erről van szó. A megkérdezett harminc feletti nők sokkal inkább a párkeresés nehézségéről számoltak be. Mindegyikük másképpen éli meg a helyzetet, van, aki már le is tett a gyermekvállalásról, van, aki még reménykedik, és van, aki folyamatosan érzi a biológiai órájának ketyegését és retteg, hogy nem lehet gyermeke.

Amíg teherbe tud esni valaki, nyugodtan vállalkozhat rá

A hírességek között is sokan vannak, akik csak később találták meg azt a párt, akivel gyermeket vállalnának, ezért van, aki negyven, extrém esetben pedig ötven felett szült. Dr. Szabó Andrea, szülész-nőgyógyász szerint nincs olyan életkor, amikor már nem javasolná a gyermekvállalást. „Amíg teherbe tud esni valaki, nyugodtan vállalkozhat rá. Csak tudnia kell, hogy gyakoribbak a komplikációk.” Késői gyermekvállalásról 37 éves kor felett beszélünk, de persze ez egy mesterséges határ – tudtuk meg a szakembertől.

„Valaki 40 évesen is könnyen teherbe esik, valakinek pedig 30 évesen is nehéz. Összességben elmondható, hogy az életkor előrehaladtával csökken a teherbeesés esélye, több az anovulációs ciklus. Öregszik a petefészek, amit petefészek-kimerülésnek nevezünk. A terhesség során pedig gyakrabban fordulnak elő komplikációk: terhességi diabetes, toxaeamia, koraszülés, vetélés, méhen belüli elhalás. Valamint szülés során is több probléma merülhet fel: gyakoribb a császármetszés, fokozódik a Down-szindróma esélye. Idős apai életkor esetén pedig sűrűbben fordulnak elő pszichiátriai betegségek, mint például a szkizofrénia, autizmus, illetve az autoszóm, domináns betegségek.”

A cikk folytatása a kepmas.hu-n olvasható.

A Képmás e havi lapszámában további érdekes cikkeket olvashat.