Kilencvenezer diák utazna külföldre - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kilencvenezer diák utazna külföldre

Magyar Nemzet, fotó: Förster Tamás
2019. nov. 7. 8:41
Kamasz a családban

Felmérték a középiskolák igényeit, a jogosult tanulók mintegy kétharmada már jelezte, hogy részt venne a kéthetes külföldi nyelvi kurzusokon.

A külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek elmondta, úgy tűnik, a diákok a csoportos kiutazást preferálják, van, ahol az egész osztály kompletten útnak indulna, egyéni jelentkező jóval kevesebb van. A részletes pályázati felhívás és a nyelviskolák képzési kínálata november 30-tól lesz elérhető.

Bartos Mónika tájékoztatása szerint az október 10-én zárult iskolai igényfelmérés nagy érdeklődést mutatott, 738 intézményből 531 töltötte ki és küldte vissza a kérdőíveket. – Az eddig beérkezett jelzések szerint 81 ezer fő csoportosan, kilencezer tanuló pedig egyénileg szeretne külföldre utazni.

Az egyéni útra vállalkozók 40 százaléka kilencedikes, 60 százaléka pedig a 11. évfolyamosok közül kerül ki – fogalmazott, hozzátéve: az érdeklődők döntő többsége, mintegy 80 százaléka angol nyelvterületre utazna, 17 százaléka német nyelvű tanfolyamra, három százalék pedig franciára jelentkezik.

Mivel az országban egyetlen olyan iskola van, ahol a kínait első idegen nyelvként tanulják, így Kínába értelemszerűen csak ennek az intézménynek a tanulói mennek majd. – Fontosnak tartom kiemelni, hogy a program előfinanszírozott, tehát az állam állja az összes költséget, a családoknak semmit nem kell befizetniük.

A miniszteri biztos hangsúlyozta azt is, hogy a hírekkel ellentétben nincsen olyan kitétel, miszerint akinek már megvan a középfokú nyelvvizsgája, az nem vehet részt a kurzusokon. Senki sincs kizárva a programból – húzta alá lapunknak a miniszteri biztos.

A nyelviskolai képzéseket választók a nyári szünetben – 2020. június 13. és augusztus 31. között – indulhatnak útnak, a partneriskolák közötti együttműködések keretében pedig április elejétől október végéig szervezhetik meg a nyelvi tanulmányutakat.