Kiss Gergely világrekord kísérletben vesz részt - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kiss Gergely világrekord kísérletben vesz részt

csalad.hu
2019. ápr. 16. 10:55
Kisgyermeket nevelünk

Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázót nem könnyű utolérni egy interjúra. Ma is aktívan sportol, egyszerre több projekten is dolgozik, közben otthon családapaként is helytáll. Három lányából kettő vízilabdázik, őket szakmai tanácsokkal is segíti. Májusban pedig egy világrekord kísérletre hív mindenkit.

19 évesen ismerted meg a feleséged, Valkai Annát. Akkor mi járt a fejedben, hány gyermeket terveztél?

Fiatalon két gyermeket szerettem volna, ők meg is születtek 2003-ban, illetve 2006-ban. Aztán ahogy egyre önállóbbak lettek, elkezdett hiányozni a babázás. A feleségem vetette fel, hogy tovább bővülhetne a család. Ez egy óriási döntés volt, aminek nagyon örülök. A harmadik kislányunk 2016-ban született.


Egy felmérés szerint a pályakezdők közel 40 százaléka legalább két gyermeket tervez, közel 30 százalék pedig nagycsaládot képzel el magának 3, 4 vagy több gyermekkel. 40 éves korukra viszont a tervezett gyermekekből jó, ha egy, legfeljebb kettő megszületik. Ti akkor az ellenpélda vagytok.

A párkeresés, párválasztás időszakában elsősorban az érzelmeké a főszerep. A gyermekvállaláshoz viszont számos racionális döntésre van szükség. Fel kell készülni a változásokra. Egy édesanya testileg, érzelmileg is jelentős változáson megy keresztül, és az édesapának is tudomásul kell vennie, hogy egy időre a gyermekek kerülnek előtérbe. Megházasodni, gyermekeket vállalni csak úgy érdemes, ha 10-20 év múlva is ezt akarjuk, és tudjuk, hogy képesek leszünk rá. A sok áldozatért cserébe csodálatos élményekkel gazdagodik az ember a családban.

A sport és a gyermeknevelés is nagy alázatot kíván. Élsportolóként hozzászoktam a korai kelésekhez, a feszült koncentrációhoz, a fegyelemhez, ez például nagyon sokat segített, amikor hajnali 4-kor kellett felkelni a gyermeksírásra.

Neked a nyugodt családi hátteret a feleséged biztosítja. Neki nem hiányzik a munka?

A mi életünk nem átlagos. A vízilabdás karrierem kezdetén ismerkedtünk össze, nem sokkal rá kaptam az olaszországi ajánlatot. Nem akartam egyedül költözni, ezért a feleségem úgy döntött, hogy félbehagyja a tanulmányait és a saját vízilabda pályafutását értem. Később már én ragaszkodtam hozzá, hogy otthon maradjon, főleg, hogy többször mentünk külföldre.

Máig 3-4 részmunkaidős állást tölt be egyszemélyben. Ha elmenne dolgozni, szükségünk lenne bébiszitterre, bejárónőre, kertészre, mellém egy asszisztensre. Rengeteg pénzt kellene kifizetnünk azért, hogy ő közben például egy multinál dolgozhasson valamekkora fizetésért. Forintban nem is kifejezhető az, amit ő tesz a családért.

Időközben ugyanakkor ő is megtalálta a maga útját: mikroinfluencerként közel 12 ezren követik. Egyre többen kérnek tőle tanácsot gyermekneveléssel, ház körüli praktikákkal, a receptjeivel és kertészkedéssel kapcsolatban. Ez is azt mutatja, hogy valamit nagyon jól csinál.

A lányok is sportolnak? Ők inkább az apát vagy a sportolót látják benned?

Cselgánccsal kezdték, de már 3 éve vízilabdázik a két nagylányom. Míg a cselgáncshoz szakmailag nem tudtam hozzászólni, addig a vízilabdánál tudok nekik segíteni. Nem terhelem túl őket, de ha vízközelben vagyunk, megmutatok pár dolgot nekik, amit esetleg mástól nem láthatnának. Az apa és a vízilabdázó szerepet váltogatom.

A gyermeknevelési kérdésekben mindig egyetértetek a feleségeddel?

Előfordult már olyan, hogy az egyikünk védte egy kérdésben a gyermeket, míg a másikunk nem értett egyet, de szerencsére igyekszünk ezeket a helyzeteket elkerülni, és a lányok előtt próbálunk mindig azonos platformon lenni. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy ne legyünk egymás ellen kijátszhatók, ne forduljon elő, hogy ha az egyik szülő tilt valamit, akkor rohannak a másikhoz engedélyért.

Milyen feladatokra koncentrálsz jelenleg?

Számos feladatom van, de legközelebb május 11-én 11 órakor a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom fővédnökekért részt veszek egy világrekord kísérletben: egyszerre szeretnénk minél több gyermeket a magasba emelni. A tervek szerint, hacsak egy váratlan gyermekbetegség közbe nem szól, akkor a legkisebb lányommal veszek részt az akcióban. Várunk minél több családot a Margitszigeti Atlétikai Centrumba, ahol a rekordkísérlet mellett számos egyéb program is lesz.