Koncert, film, természet – sérülteknek - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Koncert, film, természet – sérülteknek

csalad.hu
2020. márc. 6. 15:00
Programajánló

"A zene gyógyító ereje közismert, így ennek élményét mindenkinek meg kell ismernie” – ezzel a mottóval tartotta 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság a Pető Intézetben. De nem ez az egyetlen kezdeményezés, amely célul tűzte ki, hogy eljuttassa a kultúra vagy éppen a természet csodáját azoknak is, akik másságuk miatt kimaradnának ezekből az élményekből. A csalad.hu összegyűjtötte a látás-, hallás- vagy mozgássérültek számára akadálymentessé tett lehetőségeket.

"Kezdetben vala a Zene" – a Budapesti Filharmóniai Társaság előadása a Pető Intézetben

Tóth László, a Filharmóniai Társaság elnöke elmondta, hogy a szervezet csatlakozott a kormányzat által 2019-ben elindított Lázár Ervin Programhoz. Ennek célja, hogy minden általános iskolás a maga korosztályának megfelelő nyelvezetben találkozzon a különböző művészeti ágakkal. „Mindenkit – aki ifjúsági előadásokat szervez – arra bíztatunk, hogy keressen fel ilyen iskolákat, intézeteket, mert itt új értelmet, célt kap a munkájuk. Felemelő érzés megélni az itt áramló szeretetet, energiákat, és óriási szükségük van ilyen típusú programokra, kezdeményezésekre" – fogalmazott a Pető Intézetre utalva a Filharmóniai Társaság elnöke.

Beethoven-projekt hallássérülteknek

Beethoven születésének 250. évfordulóján az Óbudai Danubia Zenekar azoknak szeretne utat mutatni a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek. Minden fizikális eszközt bevetnek majd, hogy valamiképp át tudják adni a zene fantasztikus élményét azoknak, akik halláscsökkenéssel élik mindennapjaikat. Az előadásokon Hámori Máté karmester jeltolmács segítségével beszél Beethoven zenéjének titkairól, a zenét pedig fizikális közvetítő eszközök és különleges kontakt-hangszórók segítségével teszik átélhetővé a siketek számára. A hallókészüléket viselő résztvevők kipróbálhatják, hogyan hangzik a zene a világ legerősebb és leginnovatívabb hallássegítő technológiájának segítségével.

Az előadások ingyenesek és előzetes regisztrációhoz kötöttek, itt lehet regisztrálni.

Fel-/meg-/ki- szabadulás

Időpont: 2020. március 27. 10:00

Szétszakított szabályok

Karmester és házigazda: Hámori Máté

Időpont: 2020. május 15. 10:00

Helyszín: Budapest Music Center, 9. ker. Mátyás u. 8.

Speciális filmezés

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület azzal a céllal alakult, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek életminőségét a mozgókép lehetőségeinek segítségével javítsa. A civil kezdeményezés a már meglévő folyamatokban való részvételt és a segítségnyújtást legalább annyira lényeges feladatnak tartja, mint az új lehetőségek és kapcsolatok felkutatását. Az egyesület tagjai között vannak speciális filmes alkotók, filmes és színházi szakemberek, valamint a szociális ágazatban sok éves szakmai múlttal rendelkező szociális, gyógypedagógus szakemberek.

„A fogyatékkal élő emberek sok esetben fizikai vagy értelmi sérültségükből adódóan nehézkesen tudják kifejezni magukat. Sokszor tapasztaltuk, hogy egy nehezen kommunikáló speciális filmes olyan alkotást készített, amely több szinten értelmezhető volt, mondanivalója egyértelmű, sokrétű érzelemvilága letisztult. A fogyatékossággal élő emberek a legtöbb esetben saját életükből merítve készítenek filmeket. Így egyrészről olyan világokat tárnak a nézők elé, amelyek csak ritkán és nehezen láthatóak, másrészről míg saját életükkel, problémáikkal foglalkoznak, a kamerán keresztül szembe is néznek azokkal, önmagukkal” – olvasható az egyesület honlapján.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület programjairól bővebben itt olvashat.

A könyvek életre kelnek!

Ma Magyarországon a látássérültek kevesebb mint 4000 könyvet érhetnek el emberi hangon felolvasva. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület arra vállalkozott, hogy önkéntesek segítségével készítsen hangoskönyveket vakok és gyengénlátók számára.

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület névadója egymaga csaknem 9000 órát, vagyis több mint egy teljes évnyi anyagot olvasott fel. Egész pontosan 514 könyvet, csak azért, hogy másoknak örömet szerezzen. A szervezetben „látók és látássérültek együtt dolgoznak, egy célért, és egy szenvedély hajtja őket, a könyvek szeretete”.

Vaksötét koncert

Egy zongora és csak az énekhangok, mindez fények nélkül, teljes sötétségben. Az esten felidézik a harmincas évek egyik legnagyobb magyar dívájának, Karády Katalinnak a dalait, lesznek magyar nóták és megidézik Edith Piaf szellemét is néhány pillanatra. Szalóki Ági, a Budapest Bárból is jól ismert Németh Juci és Kollár-Klemencz László koncertje vaksötétben zajlik, a zongoránál Kardon Annamária és Helle Maximilian játszik. A koncert jegybevételét látássérültek részére hangoskönyvek készítésére és a Bodor Tibor által felolvasott hangoskönyvek minőségének javítására fordítják.

Bővebb információ itt olvasható.

Időpont: 2020. március 31., kedd, 19:30

Helyszín: ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

Kirándulás kerekesszékkel

Budapest II. kerületében, a hűvösvölgyi Nagy-réten található a kerekesszékkel is teljes hosszában látogatható tanösvény. A 2,5 km hosszú nyomvonal részben térkővel burkolt szakaszokból, részben fa rámpákból áll. Minden szakasz elején információ található a távról, burkolatról, meredekségről, hogy mindenki kiválaszthassa a számára megfelelő nehézségű útvonalat.

Az akadálymentesítés szempontjai szerint kiépített és kerekesszékkel teljes hosszában, akár segítség nélkül végigjárható nyomvonal mellett táblák mutatják be a környék növény- és állatvilágát. A tanösvény nyomvonala mellett kerekesszékkel könnyen használható tűzrakóhelyet alakítottak ki.

A helyszínt autóval is meg lehet közelíteni.

Akadálymentes városi közlekedést segítő applikáció

A Route4U a kerekesszékesek életét megkönnyítő, többszörös díjnyertes web- és mobilalkalmazás. A technológiai újítás lényege, hogy az applikáció a telefon érzékelőiből (gyorsulásmérő, billenés érzékelő, stb.) gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek akadálymentes térképét (útfelületek minősége, lejtők, padkák, döccenők stb.). Emellett PoI (Point of Interest – hasznos helyek) adatok is felvehetők, és akadálymentesség szempontjából értékelhetők. Az alkalmazást itt lehet letölteni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik: Apró lépéssekkel gyógyul Zente; Lehet, hogy nem hall jól a gyermekem?

(fotó: Shutterstock)